Varning: Använd inte låttexter

Precis innan Någon annans tidsfördriv skulle gå till tryck meddelade förlaget mig att jag riskerade att bli tvungen att stryka de låttexter som jag lagt in i boken, om vi inte fick tillstånd från låtskrivarna att använda dem. Jag var medveten om att man inte får citera ur låtar hur som helst och förlaget hade fått okej på både titel och låttext till försättsbladet, som är från Trubbel av Olle Adolphson. Ändå fick jag lite panik.

När jag har pratat med andra författare är det inte alla som vet att man inte får citera en låt alls, inte utan låtskrivarens tillstånd. ”Men citaträtten gäller väl?” tänker ni kanske nu. Nja, som det står i den här artikeln i tidningen Skriva så gäller citaträtten enbart om man använder citatet till att ”fördjupa förståelsen för det andra verket eller för att understryka det egna ställningstagandet”.

Den sortens användande är svårt att motivera i skönlitteratur, där man oftast har med låttexter för att ”smycka” sitt verk. Alltså måste man fråga om tillstånd, eller betala för att använda sig av låten. Det är inte alla förlag så pigga på och därför är det smart att hålla sig till ett minimum när det gäller låttexter, alternativt använda sig av låtar där upphovspersonen dött för mer än 70 år sedan.

Jag använde ett par rader från Midnight special, en traditionell folkvisa av amerikanskt ursprung med okänd upphovsman. Visserligen skriver jag i romanen att John Fogerty sjunger låten, men texten äger han alltså inte. Låten tillhör public domain i USA och får citeras fritt i skönlitterära verk. Problemet löst.

När det gäller texter på engelska så ser ofta förlagen mellan fingrarna, men skulle boken översättas till engelska kan man bli tvungen att ta bort låttexten, eftersom det kan vara både krångligt och dyrt att få tillstånd att använda den. Vi tog bort en annan engelsk text i min bok, eftersom den inte var särskilt viktig för handlingen.

Däremot använder jag ett par svenska låtar i en scen där huvudpersonen sjunger karaoke. Jag ville verkligen ha med både vers och refräng och fick helt enkelt sätta mig och leta upp telefonnumret till den som skrivit den ena (i det andra fallet har förlaget lovat att kontakta vederbörandes musikförlag för att söka tillstånd, så jag lämnar det åt dem). Jag fick tack och lov ett ja via sms så nu kör vi på. Kan ni gissa vilka två låtar det är som kommer att vara med baserat på dessa bilder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s