Egenutgivning eller inte? Jag tvekar!

Okej, jag vet att ni är många som undrar.
Till skillnad från mina bloggkollegor är jag inte antagen av förlag och har alltså inget bokkontrakt.

Inget konstigt med det eftersom jag från början har varit helt inställd på att ge ut boken själv. Kanske bidrog mina erfarenheter från reklambranschen till att jag mest såg möjligheter och inte så många svårigheter med egenutgivning. Jag gillar att driva projekt och gärna tillsammans med olika samarbetspartners.

Men – det är dags att erkänna att jag börjar vackla i mitt beslut.
Jag har nämligen hamnat lite vilse i den snåriga djungeln av utgivningsalternativ.

Från början var det här mina anledningar till att välja egenutgivning:

1 – Livet är för kort för att sitta och vänta på förlag. Jag är medveten om den mikroskopiska chansen att bli antagen samt de långa ledtiderna för utgivning. Jag är ivrig av naturen.

NU tänker jag så här: Jag kanske var för pessimistisk? Jag har förstått att det inte alls är omöjligt att bli antagen om manuset är bra. Och det där med långa ledtider kanske har sina fördelar. Hittills har det inte gått i rasande fart på egen hand heller, he he.

2 – Jag anser mig vara tillräckligt kunnig för att veta vilka delar av produktionen jag klarar själv och vad jag behöver anlita proffs för. Kvalitet är viktigt för mig och jag vill inte släppa ifrån mig en bok som inte håller måttet.

NU tänker jag så här: Jag inser att mina kvalitetskrav kommer att bli kostsamma. Klart att det kostar pengar att anlita proffs, det visste jag från början, men … En av de viktigaste detaljerna, som jag tidigare inte såg som ett problem, är distributionen. På senare tid har avtalen för lagerhållning och distribution förändrats hos företag som Förlagssystem och Stjärndistribution. Det har blivit betydligt dyrare och krångligare för mikroförlag och egenutgivare.

3 – Tiden efter releasen är det nog många som drar sig lite för, men eftersom jag har jobbat med marknadsföring och kommunikation hela mitt liv så ser jag fram emot den biten också. Jag tror att försäljningsprocessen kan vara nästan lika spännande som att sitta och skriva.

NU tänker jag så här: Ha ha…Visst tycker jag det är roligt, men jag har också respekt för den tid och kraft det tar att göra allt på egen hand. Även om jag har goda chanser att nå ut lokalt så skulle det nog inte skada med ännu större muskler. Sedan gissar jag att det kan vara förbaskat trevligt att jobba ihop med ett förlagsteam.

4 – Efter att ha drivit företag i 15 år behåller jag gärna kontrollen över både utgifter och inkomster.

NU tänker jag så här: Jo, som framgångsrik egenutgivare får man betydligt större del av vinsten per såld bok, men som debutant kommer intäkterna förmodligen inte ens täcka alla utgifter. Fast nu är det ju verkligen inte för pengarnas skull som jag har gett mig in i det här, utan för att jag råkade gilla att skriva ett manus och blev nyfiken på hur det skulle kännas att ge ut en bok.

Den springande punkten och själva kärnan som jag hela tiden återkommer till är:
Kommer det vara värt att satsa så mycket tid, pengar och energi som krävs för att ge ut boken själv?

Kanske.
Jag har som sagt inte bestämt mig än.
Tveksamheten kan också bero på andra parametrar i livet. När de förändras kanske jag återfår min beslutsamhet.

Under tiden försöker jag förtränga själva utgivningen och fokuserar istället på redigeringen. Viktigast är att få manuset helt färdigt. Sedan får jag se hur jag gör.


Det här var bara lite skrap på ytan om detta intressanta ämne. Jag lovar att återkomma med fler inlägg om egenutgivning.

3 reaktioner på ”Egenutgivning eller inte? Jag tvekar!

 1. Wow, det känns som du har betydligt mer koll på det här med egenutgivning än jag.

  Min strategi, som du kanske kan kopiera (?), är att skriva boken (duh!) skicka den till förlag, och om (när?) jag känner att jag skickat den till alla som kan tänkas vilja ge ut den och fått nej, börja fundera på egenutgivning.

  Förmodligen finns det risk/chans att det blir ett par rundor lektörsläsning, kanske till och med skrivkurser mellan… det får framtiden avgöra…

  En annan sak som är väldigt stark hos mig är att jag känner att jag har något viktigt att säga med min bok, så den ska bara ut, på vilket sätt det än blir.

  Men jag inser, när jag läser dina analyser, att komma ut på förlag verkar ju lite enklare speciellt som jag knappast är någon stjärna på PR osv…

  • Hej! Ja, visst är det mycket att tänka på och ganska många bitar man behöver kunna – eller vara beredd att betala för. Att du har något viktigt att säga med din bok tror jag är en jättebra drivkraft! Att ta hjälp av lektör och skrivkurser låter också riktigt bra, tror att de flesta av oss har mycket att lära. Heja dig och stort lycka till! 😍

   • Tack! Jo, jag gillar alltid att lära mig nya saker… ibland så mycket att jag hellre läser en ny bok om att skriva istället för att skriva på mitt eget manus (eller tja, nu har jag läst så många böcker att jag kommit till den där nu-får-du-faktiskt-ta-och-skriva-nått-själv-punkten! 😉 Heja dig du med! Hoppas du får till självpubliceringen (eller förlagspubliceringen)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s