Litterärt lördagsgodis – från Kafka till Baren

Vad intresserar oss just nu? Idag bjuder vi på lite gott och blandat.

Gudrun: Gamla hederliga radioföljetongen på Sveriges Radio är ofta väldigt bra. Nu lyssnar jag på Tung av Kieyse Laymon, en självbiografi om att växa upp i ett rasistiskt USA, fint inläst av David Lenneman. Jag tror faktiskt inte jag har retat mig på Davids sätt att läsa en enda gång hittills (ovanligt för mig när det gäller ljudböcker). Liksom Éduard Louis, Ocean Vuong och Patrik Lundberg väljer Kieyse Laymon att skriva i du-form. Hela berättelsen är riktad till hans mamma. Den är både tung, gripande, rörande och rolig. Jo och så en sak till. Agnes Lidbeck har skrivit intressant i Dagens Nyheter om att inte kunna leva på sitt skrivande (hoppas texten inte är låst).

Mattias: Har just läst om Patric Modianos fantastiska bok Dora Bruder samtidigt som jag läser Franz Kafkas En svältkonstnär, och andra texter. Jag kan varmt rekommendera båda för både inspiration och njutbar läsning!

Anna: Jag läser Korrektur av Thomas Bernhard, den handlar om en snubbe som bygger ett konformat hus till sin syster och det går såklart åt fanders. Har just börjat men verkar lovande!

Caroline: Mitt bästa lördagsgodis på länge var feelgoodromanen ”Je m’appelle Agneta” av Emma Hamberg. Den handlar om en medelålders kvinna som ger sig iväg på äventyr till Frankrike. Hon är modig, tar kontrollen över sitt liv och lyssnar till sitt hjärta. Dessutom är den jäkligt rolig. Jag läste den men har hört att Emma Hambergs egen inläsning av ljudboken är riktigt bra.

Ann: Just nu läser jag, förutom ”Eufori” av Elin Cullhed, även essäsamlingen ”Falsk spegel” av Jia Tolentino. Eftersom jag inte har läst ut den kan jag inte svara för den genomgående kvaliteten, men av det jag läst hittills är det underhållande essäer om internet, populärkultur och feminism. Det känns skönt att läsa något riktigt smart om samtiden, även om det är ur ett väldigt amerikanskt perspektiv. Apropå samtiden vill jag också tipsa om min egen djupdykning i fenomenet skandalsåpor, där jag intervjuat en professor som forskat på reality-tv i 20 år, en sexolog som själv medverkat i ”Baren” tidigt 2000-tal samt en journalist med stor dokusåpekunskap. Om man nu får göra reklam för sina egna texter, men det är väl vad den här bloggen är till för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s