Släpp in testläsare – det kan leda till så mycket mer

Caroline Möllesand och testläsare Helena Ziherl

I januari sökte jag efter testläsare på Instagram. Så här såg min efterlysning ut:

”Skulle du vilja testläsa en del av mitt feelgood-manus? Jag önskar hitta ytterligare en person som läser ca 50 000 ord. Skicka DM och berätta något relevant om dig själv, t ex om du har erfarenhet av testläsning. Längre fram kan jag testläsa tillbaka ifall det är önskvärt.”

Den första som svarade var Helena Ziherl som bor i Malmö. Vi följde redan varandras konton och det jag visste om henne var att hon studerar kreativt skrivande, skriver själv inom flera olika genrer, har vunnit en novelltävling, recenserar barnböcker och testläser åt andra ibland. Imponerande meriter och mer än jag hade förväntat mig.
Så här skrev hon till mig:

”Hur snabbt behöver du respons? Jag har testläst ganska många manus vid det här laget och måste varna för att jag är rätt hård men på ett konstruktivt vis.”

Ni ser, tuff var hon också, ha ha. Men jag blev inte avskräckt utan svarade hurtigt:
”Det låter bra med hårda nypor. Det känns superlyxigt det här och jag ska förbereda mig på en rejäl sågning.”

Detta var alltså innan mitt råmanus var färdigskrivet och när det var dags att skicka hade jag fått ihop ca 64 000 ord. Jag vet, många tycker det är helt galet att ta in testläsare så tidigt, men för mig har det bara varit positivt. Jag har redan berört det i det här inlägget då jag även berättade om min goda vän Linda som blev min första testläsare.

Åter till Helena: Några veckor senare fick jag tillbaka manuset och visst höll hon vad hon lovade angående hårdheten. Men också när det gällde det konstruktiva. Jag förstod direkt att jag skulle ha mycket nytta av hennes respons, precis som jag har haft av alla mina testläsares kommentarer. Helena gick verkligen på djupet och analyserade karaktärerna samtidigt som hon kommenterade språkliga detaljer löpande i manuset.

Trots att jag höll med Helena om flera av hennes synpunkter valde jag att inte göra några större omskrivningar innan jag skickade manuset till lektören. (Det fanns det förresten inte tid till i min bråttomvärld.) När jag fick lektörsomdömet några månader senare visade det sig, inte alls oväntat, att några av Helenas förslag stämde överens med lektörens. Det kändes bra att höra liknande saker från flera håll.

Helena fanns kvar vid min sida under slutspurten då jag skrev färdigt mitt råmanus. Ibland skickade jag ett kapitel sent på kvällen och när jag vaknade på morgonen hade jag oftast fått respons under natten.

Det var inte bara manuset hon kommenterade, hon fick även ta emot en del tvivel och skrivpanik:

Via konversationer som dessa lärde vi känna varandra bättre och bättre. Jag har testläst en del åt henne och vi har pratat om allt från resor och relationer till refuseringar. Vi har jämfört nojor och peppat varandra.

För några veckor sedan kom det ett fantastiskt meddelande från henne. Några kompisar till dem hade bokat en stuga på Öland över Kristi Himmelsfärdshelgen och de funderade på att hänga på. Hon undrade om vi kunde få till en träff i så fall. SJÄLVKLART!

Nu ska ni veta att Öland är 14 mil långt och det vimlar av campingar och stugor att hyra. Så vad är oddsen för att hennes kompisar hade bokat en stuga på just Ekerum – en av de platser som Helena har läst om i mitt manus och där jag även är medlem i golfklubben?

Dagen D. Jag spelade först en runda golf och sedan väntade jag på henne på parkeringen där vi hade stämt träff. Det var så roligt att träffa henne i verkligheten, den här generösa människan som ägnat så mycket tid åt mitt manus. Vi tog plats på terrassen och över ett glas cava och en alkoholfri öl satt vi och babblade i över en timme. Ingen pinsam tystnad där inte. Nästa gång hoppas vi på en längre träff och ännu mer skrivprat!

Jag har fler testläsare som jag har byggt upp fin vänskap med på avstånd. Vi har inte träffats än men jag är säker på att det kommer att ske framöver vid lämpligt tillfälle.

Det jag vill komma till är:
Var inte rädd för att ta hjälp med ditt manus!
Testläsare är guld värda och har man turen och viljan så kan diskussionerna kring ens manus leda till så mycket mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s