Författare har en övertro på vad en människa kan uthärda

För en tag sedan stötte jag på ett intressant konto på insta, litterärmedicin som ägnas åt att uppmärksamma skrivande människor på att det kan vara bra att ähum, faktakolla lite innan vi skriver om skador, sjukvård med mera. Spännande tyckte jag, och kontaktade läkaren bakom kontot, Frida Gustafsson och bad henne berätta mer.

Frida Gustafsson
  • Vad är tanken bakom litterär medicin?

Tanken bakom litterär medicin är att bidra till bättre manus! Jag uppfattar författare som angelägna om att deras böcker ska vara verklighetstrogna, och där har jag som läkare någonting att bidra med.

När jag var föräldraledig med mitt första barn hade jag plötsligt mer tid att läsa skönlitteratur och plöja TV-serier, vilket gjorde att jag fick upp ögonen för de medicinska osannolikheter som ganska ofta förekommer både i bästsäljande romaner och påkostade TV-produktioner. I samma veva skulle en vän till mig ge ut en spänningsroman, och genom att bolla delar av hennes manus tillsammans med henne förstod jag att det fanns mycket jag kan bidra med för att göra ett manus ännu bättre.

Samtidigt önskar jag att kunna bidra till att skönlitteratur och TV-produktioner ger en mer verklighetstrogen bild av vad den mänskliga kroppen kan uthärda. Jag uppfattar populärkulturens bild av hälsofaror och sjukdom som en viktig del av allmänhetens uppfattning om människan och kroppen. Om allmänheten genom populärkulturen får en övertro på vad en människa kan uthärda så tror jag att kan det i förlängningen få konsekvenser även i verkliga livet.

  • Hur ser din arbetsprocess ut när du tar dig an ett manus?

I vissa fall får jag ett manus som jag läser i sin helhet. Efter första genomläsningen gör jag en bedömning av de händelser i manuset som kräver medicinska överväganden. Jag bekräftar det som är realistiskt och föreslår förändringar i det som är mindre realistiskt. Jag baserar mina utlåtanden antingen på mina 10 års erfarenhet som kliniskt verksam läkare på sjukhus eller, i de ämnesområden som ligger utanför min direkta expertis, så baserar jag mina utlåtanden på medicinskt trovärdiga källor, som jag länkar till i mina svar.

I andra fall får jag specifika scenariofrågor från ett pågående manusarbete, en författare kan önska en faktakoll av en specifik passage i sitt manus eller be mig om realistiska scenarioförslag där medicinska överväganden behövs.

Jag uppfattar att det svåra ofta är för författarna att förstå är vad den mänskliga kroppen klarar och vilka symtom som uppkommer innan en person dör eller när en person skadas. Jag upplever ofta att författare har en övertro på vad en människa kan uthärda utan akut fara för sitt liv eller för bestående men; folk blir inlåsta under lång tid i kalla källarutrymmen, lämnas medvetslösa, ramlar från höga höjder och andra hemskheter. Alltför ofta utan realistiska konsekvenser. Sen verkar det finnas en utbredd övertro både till läkare och läkemedel, haha, men det får jag berätta mer om nån annan gång!

  • På instagram pekar du ju ibland ut missar från litteratur och tv. men nu tycker jag vi ska fokusera på det positiva. Kan du tipsa oss om någon bok som du tycker ger en bra bild av sjukdom och /eller sjukvård?

En bok som är fantastisk på så många sätt fler än den realistiska skildringen av sjukvården är Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Den fångar så fint och träffsäkert inte bara de medicinska händelseförloppen utan även den smärtsamma krock som alldeles för ofta uppstår mellan en anhörig i djup kris och den moderna vårdens ibland människofrånvända arbetssätt.

Sen kan jag inte låta bli att nämna Anna Janssons deckare; hon är alltid träffsäker i sin beskrivning av händelser som involverar medicinska överväganden!

  • Vet du om det finns liknande tjänster inom andra ämnen? 

Jag vet faktiskt inte det, men jag hoppas att det är något som finns där ute eller som är på gång!

  • Skriver du själv, eller ägnar du dig bara åt att dissekera andras manus? 

Nej, jag skriver inte själv. Jag hyser en stor ödmjukhet och respekt inför den talang och arbetsinsats som krävs av en författare. Jag trivs väl med mitt läkarjobb och älskar att läsa böcker, så de två sakerna i kombination är perfekt för mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s