Avslöjande: Hon läser in min ljudbok

Hoppas verkligen att min clickbait:iga rubrik funkade! Man har väl inte jobbat på kvällstidning helt i onödan hoppas jag. Under ett par veckor har min ljudbok lästs in och jag tänkte att det vore på tiden att jag presenterar vem som kommer att bli förknippad med Någon annans tidsfördriv och i förlängningen alla karaktärer.

Hon heter Maja Rung, har synts massa i tv men kanske mest på Stockholms stadsteater och jag träffade henne första gången när hon var typ 12. Maja är nämligen lillasyster till en gammal kompis till mig och hon och min lillebror gick dessutom i samma klass. Det var viktigt för mig att inläsaren skulle vara från Värmland. Och även om jag vet att Maja kan läsa med helt neutral dialekt så har jag bett henne att bre på lite extra i de avsnitt av boken som utspelar sig i Karlstad. Vill man höra hur hon låter kan man provlyssna på annat hon läst in Storytel.

Jag tror att det kommer att bli världens bästa matchning i röst/tempo/innehåll – men då har jag inte fått lyssna ännu. Det enda vi har gjort är att skicka små röstklipp fram och tillbaka när det gäller hur vissa ord i boken ska uttalas, Château Amore till exempel. Vad jag har förstått är det inte alla författare förunnat att få ha kontakt med sin inläsare eller ens själva få välja vem som ska läsa in, så jag har förmodligen haft tur.

Flera har frågat varför jag inte läser in ljudboken själv, jag har ju ändå varit programledare/nyhetsuppläsare i radio och haft flera poddar? Svaret är att jag inte tycker mig ha tillräcklig förmåga till vare sig inlevelse eller gestaltning. Jag tror att det finns många författare som har det och kanske ändrar jag mig i framtiden, men just nu känns det som ett bra beslut att låta en utbildad skådespelare göra jobbet.

Jag tänkte inte ge mig in i ljudbokens existensberättigande i det här inlägget, men kan ändå konstatera att det finns mycket att säga om både ersättningsmodeller, litterär kvalitet och framtidens litteraturkonsumtion.

Någon annans tidsfördriv släpps som ljudbok samma dag som den fysiska boken, det vill säga 10 juni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s