Ska du verkligen läsa det här?

Idag gästbloggar Cecilie Östby som har spänningsdebuterat. ”Borta imorgon” vann Storytel Originals krimtävling 2019 och kom ut 11 maj 2021.

Cecilie Östby. Fotograf: Rosie Alm

Egentligen borde du skriva nu – alltså istället för att läsa ännu ett inlägg från en debuterande författare. Du borde skriva den där scenen som liksom krånglar. Den som far runt i skallen och till slut likt en sommarfjäril sen far ut genom fönstret. Vacker men svårfångad. Inte helt lätt att beskriva den heller. Vingarna fladdrade så fort. Kanske var det inte den scenen som skulle skrivas i alla fall? Med tanke på hur snabbt den försvann.

Men ångesten över att inte skriva när du borde, den vill du inte tänka på. Den vill du inte beröra. Det blir för jobbigt. Enklare att läsa om andra som lyckades mota bort den där skrivkrampen. Om andra som lyckades trycka ner fingrarna på tangenterna i rätt ordning och vips hade hela boken klar i ett huj. Såna inlägg har du läst mängder av redan – som ett självskadebeteende.

Och det värsta är att det är en sådan text du läser just nu. Om en författare som såg en tävling på sociala medier som hon bara kände att hon var tvungen att vara med i. Egentligen skrev hon på ett helt annat projekt (så klart att hon gjorde!) på Författarskolan vid Lunds universitet. Men så dök det upp i flödet, inlägget med rubriken ”Bli Storytels nästa krim-stjärna” och då kom den där författaren på att: Ja, just det! Det är ju krim jag har velat skriva hela mitt liv! Och sen skrev hon en synopsis utifrån en novell hon skrivit långt tidigare. Om en skruvad huvudkaraktär som (förstås!) hade klivit rakt in och tagit boning i hennes medvetande. Men så kom livet emellan. (Ja, det är alltid så, verkar det som. Livet, livet, livet som hindrar och bedrar en på skrivtid.) Tills det var en vecka kvar. Då bestämmer sig den där författaren för att ändå försöka satsa på den där tävlingen och skriva ett bidrag. Det får bära eller brista, liksom. Så hon skrev och skrev, dag och natt (bla, bla, bla) och skickade in den tjugo minuter före deadline. Så vann just det bidraget!

Två år och tusen vedermödor senare finns boken nu ute! Eftersom det är Storytel Original som givit ut den finns den i och för sig bara som ljudbok. Men i alla fall! Och den fantastiska skådespelerskan Frida Hallgren läste in den. Den seglade upp på topplistan över spänningsromanerna på Storytel och låg en hel vecka bland topp fem på den stora listan över alla genrer. Den där författaren verkar inte ge sig heller, utan får naturligtvis kontrakt på en bok till.

Du tänker att du kanske borde lyssna på den där boken. Vad var det som gjorde att den boken vann, liksom? Vad var det som var så ”speciellt”? Kanske finns det något att lära av det? Eller bara bli sur över förflackningen?

Så du letar upp boken på Storytel och hittar den verkligen. ”Borta imorgon” (jaha, det var ju en titel också). Så går nio timmar till av ditt liv. Du kanske formulerar en kommentar om boken också. Kanske levde den upp till förväntningarna. Kanske var den alltför skruvad för din smak. Du sätter ett betyg. Tänker länge så att det ska bli helt rätt.

Sen blir det tyst – igen. Och du har fortfarande inte skrivit den där scenen. Om fjärilen som for ut genom fönstret. Var det så? Nej, något annat var det nog. Minns inte. Men ändå. Något annat kom emellan i alla fall. Livet.

Det här är en alldeles sann historia – om mig. Tills jag bestämde mig för att jag skulle vara den där författaren som skrev den där boken. Den delen av historien är också sann. Kanske behövde jag en deadline och den där känslan av att det får bära eller brista.

Vet du, det bar hela vägen fram och nu är boken ute. Och läsarna älskar min huvudkaraktär. Okej, en del avskyr henne. Men ändå. Hon finns. Boken finns. Jag skrev den.

Och nu skriver jag ett gästinlägg här på Debutantbloggen. Overkligt. Och sant.
Nästa gång är det du.
Så vad var det nu du tänkte på? Den där scenen. Du vet. Skriv den. Nu.

Cecilie Östby finns på Instagram: @cecilieostby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s