10 slutsatser jag har dragit av att släppa en bok

Det har nu gått tolv dagar sedan min bok kom ut. Jag tänkte därför dela med mig av en liten lista på saker jag lärt mig under dessa dagar:

  1. Inte så jättemånga utom dina närmsta vänner bryr sig om att du har släppt en bok. Folk läser inte ens böcker, och för de flesta fortsätter livet precis som förut.
  2. Man är i denna digitala tidsålder väldigt ovan vid att skriva för hand. Ens hjärna har därför en tendens att tänka ”framåt” när man ska skriva en fin dedikation i någons bok och det händer relativt ofta att man får försöka göra ett ”s” till ett ”r” eller liknande.
  3. Folk lyssnar jättemycket på ljudböcker nuförtiden. Har du råkat välja en jättebra inläsare så kan det hända att hens insats vida överskuggar din egen, se bevis från Bookbeat nedan. (Detta är dock inget stort problem ifall du själv verkligen är nöjd med din inläsare och vill att hen ska få sin time to shine).

4. Det kommer vara jättesvårt att svara på frågan ”Hur känns det?”. För känslorna kan skifta från dag till dag. Oftast känns det kanske inget speciellt, nästa dag vill du bara gömma dig under täcket och komma ut först när alla glömt bort din bok. Eller så känns det rakt igenom helt fantastiskt.

5. Till skillnad från låtar (som spelas om och om igen) så läser de flesta bara en bok en gång. Du kommer alltså bara ha de timmar som någon lägger på att läsa din bok på dig att göra ett bra intryck.

6. Det kan vara en bra idé att redan ha satt igång med nästa bok, helst redan innan släppet av bok nummer ett. Det du kanske är mindre nöjd med i den nysläppta boken får du en chans att förbättra. Varning dock för att skrivkramp kan uppstå om du tar del av alltför många åsikter, oavsett bra eller dåliga sådana.

7. Det kan också vara en dålig idé att ha börjat skriva på nästa bok, för när den första väl är ute känner du ju att du egentligen förtjänar en jättelång semester.

8. Trots att du trodde att du skulle kunna låta bli så uppdaterar du maniskt alla ljudbokstjänster samt Goodreads för att se vad folk lämnar för omdömen om boken. Om du brukar lämna omdöme och tror att författare inte läser dem för att man har ”fullt upp med annat” så har du fel. Vi läser varje ord.

9. Att få ett dåligt betyg eller omdöme är inte så farligt. Faktiskt kan det vara riktigt underhållande med en ordentlig sågning. Undertecknad filar i detta nu på ett framtida blogginlägg i ämnet.

10. Nu kan man lägga till ”författare” på sitt cv. Det kunde man inte förut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s