En sommarutmaning

En av mina favoritfilmer är Coffee and Cigarettes av Jim Jarmusch. Filmen är väldigt enkelt uppbyggd av kortare, fristående scener filmade i svartvitt med ett tydligt tema allt enligt titeln. Varje scen är ett möte mellan två, ibland tre personer och varje scen innehåller kaffe (eller te) och cigaretter. Jag vet inte hur mycket manus de hade när de spelade in scenerna, men ibland känns det som om skådespelarna mest fått vissa direktiv att spela och improvisera kring. I varje scen skålar de t ex med varandra i kaffe och i stort sett varje scen innehåller någonting svart/vitrutigt – ett golv, en duk, ett tyg, en kopp, mm. I flera av scenerna nämner någon att enbart kaffe och cigaretter inte är en hälsosam lunch/frukost.

En av flera favoritscener är då Iggy Pop och Tom Waits träffas på ett sunkigt café. Iggy Pop, underdånig, gör allt för att vara till lags medan Tom Waits är otrevlig, högdragen och ljuger brett utan att skämmas. Jag tycker alltid lite synd om Iggy i scenen – den gamle punkaren försöker verkligen. En annan favorit är ett underbart möte mellan skådespelarna Steve Coogan och Alfred Molina – en studie i statusbyte. Har du inte sett den här filmen kan jag varmt rekommendera den. Alla avsnitten finns att se på Youtube.

Jag tänkte nu utmana mig själv och skapa en skrivövning i Jarmuschs anda. Jag har tagit en diktsamling av Thomas Tidholm (Blandade dikter 1964 – 2004, Wahlström &Widstrand, 2004) och på måfå slagit upp dikter i den och på så vis fått fram en miljö, något någon gör, en replik samt en sak. Utmaningen ligger i att skriva minst fyra kortare texter där dessa fyra saker ska ingå och där det finns en underliggande konflikt:

Miljö: t ex en strand, en vänthall, en jordkällare, mm.

En handling: t ex ” han lyfte blicken”, ”hon tog en smörgås till”, mm.

En replik: t ex ”Jag jobbar med golv. ”, ”Hur står du ut?”, mm.

En sak: t ex en skjorta, en sten, en kopp, en cigarett, mm.

Jag har nu gjort om urvalet ett antal gånger, dvs gått igenom listan ovan och tagit det första jag hittat för varje rubrik bland dikterna. Efter tredje försöket känns det nu som om jag hittat något som är möjligt att utgå ifrån. Vill du anta utmaningen är det bara att hugga tag i en lämplig bok – den bör innehålla flera olika miljöer för att göra urvalet mer spännande. En något modernare diktsamling kan rekommenderas. (Jag tror t ex att något av Bodil Malmsten eller Kristina Lugn hade funkat lika bra. Jag ska testa någon av dem nästa gång.) Sedan är det bara att slå upp i boken och börja leta.

Jag har just nu inget uppslag till något längre manus och jag har redan nu två färdiga manus som ligger och väntar, ett på korrläsning och utgivning och ett annat är under läsning. Därför känns det kul att passa på att göra något sådant här just nu. Det är ju ändå sommar, och något ska man ju ta sig för i värmen då man inte löser korsord.

Jag lovar att återkomma längre fram med rapport om hur det hela gick. Och om, jag säger om, någon av texterna blir någorlunda ok kan det hända att jag lägger ut den här som ett blogginlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s