Att välja plats för sin roman och varför jag valde Öland

Caroline Möllesand på Ekerum Resort

När jag bestämde mig för att påbörja mitt första längre skrivprojekt var det självklart att det mesta skulle utspela sig på en plats som jag älskar och har stark anknytning till.

I mina första kapitel får vi följa huvudpersonerna hemma i Kalmar. Den ena kvinnan, Melinda, bor bara några hundra meter ifrån vårt hus och Sannas lägenhet har jag själv bott i för 20 år sedan. Inte så viktigt egentligen, men för mig underlättade det att se välkända miljöer framför mig när jag skrev.

Det är ingen hemlighet att mina karaktärer sedan åker till Öland och att det är där som merparten av handlingen äger rum. Jag har till och med nämnt att någon åker till Gårdby Kafé & Lanthandel för att fika och att det festas på Strand hotell i Borgholm.

Vad jag däremot har hållit lite på och inte riktigt velat avslöja, helt oklart varför egentligen, är själva ”huvudplatsen”. (Så måste det väl heta eftersom det heter huvudperson?)

Nu tänker jag att det kan vara läge att berätta. Stället där Melinda och Sanna återförenas och där de tillbringar en aktiv vecka tillsammans är … trumvirvel …
EKERUM!

Ekerum har en särskild plats i mitt hjärta eftersom vi har haft sommarstuga där i flera år. Vår son har tillbringat stor del av sina sommarlov där och vi har spelat massor av golf, hängt på stranden, njutit av ljumna kvällsdopp och beundrat åtskilliga solnedgångar. Efter att stugan såldes har vi fortsatt att vara medlemmar i golfklubben och är där ganska ofta, det ligger nämligen bara 25 minuter från Kalmar.

När jag blev sjuk för några år sedan åkte jag ofta ensam till Ekerum för att vara i naturen, andas och förundras – sommar, höst, vinter och vår. Jag promenerade i skogen, strosade längs vattnet, satt på en stock och fikade eller vandrade i naturreservatet.

Det är inte bara min personliga koppling till platsen som gör att bokens handling utspelar sig där. Området är ganska stort och förutom att omgivningarna är vackra så finns där mycket för karaktärerna att göra. Kort sagt – en miljö som andas feelgood för mig.

Ekerums gård är en del av en äldre kungsgård med ursprung på 1500-talet och ligger på västra sidan av Öland, nästan mitt på ön, med ca 8 mil till norra spetsen och 7 mil till den södra. I närheten finns naturreservaten Halltorps Hage och Rällaskogen, en långgrund badvik, en kustremsa med fantastiska solnedgångar, ett fritidshusområde, en konsthall, en omtyckt camping och så förstås den härliga anläggningen Ekerum Resort. De har lägenheter, sviter, stugor, restauranger och ett stort aktivitetsutbud med bland annat två golfbanor, padelbanor, tennisbanor, mountainbikeuthyrning, hinderbana, fotbollsplaner, festlokaler och spa.

Som en kuriosa kan nämnas att filmen Den ofrivillige golfaren, där Stig-Helmer ska lära sig att spela golf, spelades in på Ekerum. Och den uppmärksamma Debutantbloggsläsaren känner igen stället eftersom jag dels har varit där på skrivresa tillsammans med Hanna, dels har träffat min testläsare Helena där.

Nästa bok då … Har jag någon mer plats som betyder lika mycket för mig som jag kan använda? Nej, det behövs inte. Även om det var perfekt med en välkänd miljö för min debutbok så ser jag faktiskt fram emot att lära känna en ny plats som är minst lika feelgoodig – det vimlar nämligen av dem på Öland. Så jag kommer definitivt att stanna kvar på ön för del 2 i min feelgoodserie. Längtar efter att få göra research på plats och det kommer ske i höst.

Glad midsommar!
/Caroline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s