Catharsis, ett snajdigt begrepp

Tänkte skriva lite om begreppet catharsis , som kommer ifrån grekiskan och betyder typ rening (purification på engelska)

Varför just nu jo jag håller på och städar som fan och då kändes det relevant att tänka på detta. Ut med alla gamla grytlappar och gratängformar, vik hädan barnkläder. Bort med allt som stökar ner. Bort! och gamla marmelader från millenieskiftet, varför finns de ens i mitt skafferi?

Ni vet den där sköna känslan när man gjort sig av med allt skit, det är catharsis. Nu sitter jag med ett redaktörskollat manus och bara stryker och klipper, det är så skönt och rent!

Catharsis är när sommarskuggans dräkt äntligen slid av och vi får se att det bara var en av de vanliga programledarna (vem kan det vaaa, jag är så nyfiken!). Catharsis är när boven åker fast och ordningen återställs. Catharsis är när lamporna i biosalongen tänds och vi har grinat och skrikit med huvudpersonerna men sen var alltihop bara på låtsas och puh vilken jävla tur nu går vi hem och sover.

En del dramatiker typ Brecht tyckte det här med catharsis var borgerligt. Och även om det känns härligt med rening kan jag vara benägen att hålla med. Jag menar, hur skriver man egentligen för att störa ordningen snarare än reproducera den. Nu när jag står i sluttampen av romanarbetet är jag osäker på om det ens går, åtminstone inte i romanformen. Man kanske måste söka sig till lyrik eller kanske dramatik för att slippa all borgerlig renhet överallt. Eller funkar ens det?

Nästa vecka ska jag iväg på Manusskrivarworkshop, ska bli kul att testa ett helt annat medium. Men filmmediet är nästan striktare än romanen, hur gör man då? Själv är jag mest sugen på att slänga alla grejer och bli en sån där megaborgerlig minimalist. Sälja huset och leva van life. Men som sagt, catharsis är borgerligt men ganska behagligt. Imorrn blir det en sväng till tippen igen.

2 reaktioner på ”Catharsis, ett snajdigt begrepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s