24/7 Vems dagbok vill du (inte) läsa?

Många svenska kulturpersonligheter har gett ut sina dagböcker. Per Wästberg har hållit på ett tag. På senare år har Lars Norén anslutit. Likaså Ulf Lundell, Gun-Britt Sundström och Åsa Linderborg. Vem hoppas du ska publicera sin dagbok? Och vem befarar du ska hoppa på dagbokståget?

Gudrun: En orimlig dröm med tanke på hur privat hon verkar, är att få ta del av musikern och låtskrivarens Stina Nordenstams dagböcker. Hon är begåvad, inte sönderintervjuad, och det finns ett mystisk skimmer kring henne. En dagbok jag icke vill läsa är Göran Lambertz anteckningar från häktet.

Mattias: Jag har inte så mycket till övers för dagboksgenren. Tänker att dagböcker skrivs för personens egen skull och inte för andras ögon. Men för den som kände personen kan ju upphittade gamla dagböcker naturligtvis vara en guldgruva. Att som Lundell m fl. skriva dagböcker och genast ge ut dem, misstänker jag starkt påverkar det personen skriver och jag vet inte längre om det då är dagböcker. Är det inte risk att man skriver om det man vill att andra ska tro att man känner och tänker istället för om det man faktiskt känner och tänker? Ett sätt att skapa myten om sig själv?

Jag vill ärligt talat inte läsa någons dagbok alls. Och är det några dagböcker jag absolut inte vill se i tryck är det mina egna (se veckans inlägg Om att (inte) skriva dagbok). Det vore djupt skamligt och något av ett hån mot litteraturen.

Ann: Den här frågan fick jag fundera länge på. Jag kom fram till att det behövde vara en känd person i en bransch och i ett geografiskt område jag är intresserad av. Ska man stå ut med att läsa någons dagbok måste människan dessutom ha en exceptionell formuleringsförmåga. Därför hade jag velat läsa Carl-Johan Vallgrens dagbok. Han har bott i Berlin (min favoritstad) i massor av år, är både (Augustprisbelönad) författare och artist. Bonniers, hoppas ni läser detta!

Vill inte läsa en dagbok skriven av: något av mina ex/min pojkväns. Gjorde det ödesdigra misstaget att kika i en dåvarande pojkväns dagbok när jag var 19. Hade fått låna hans väska och trodde det var en vanlig anteckningsbok, fick läsa en otrevlig sak som påverkade vårt förhållande negativt.

Caroline: Mark Levengood är en skicklig berättare och jag fascineras av hur han verkar vara fylld av fina anekdoter, betraktelser och krönikor om livet. Eftersom han har träffat så många intressanta människor skulle jag vilja läsa hans oredigerade dagbok med tankar och intryck.

Hmm, något jag inte skulle kunna läsa är den dagbok från ett aktuellt rättsfall i Kalmar där en man har gjort anteckningar om sexuella övergrepp mot sina egna barn. Han har dömts till nästan 14 års fängelse tack vare bevisning i form av bilder, filmer och den där dagboken.

Anna: Jag skulle vilja läsa Carl Jungs dagbok. Den finns faktiskt i handeln men är så sjukt dyr att jag aldrig gett mig själv tillåtelse att köpa. Och Britney Spears dagbok! Följer hennes instagram slaviskt, det är stor konst. Det finns inte så många andra dagböcker jag skulle vilja läsa. Lyckligtvis har de allra flesta ganska tråkiga liv. Hur jobbig vore inte världen annars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s