Trendspaning: äcklig litteratur

Har ni hört uttrycket ”Repulsive realist fiction”? Det hade inte jag heller, förrän jag snubblade över en artikel om fenomenet i Vulture. Eller, snubblade är inte rätt beskrivning, jag var faktiskt ute och googlade vilt i ämnet. Jag tycker mig nämligen ha snappat upp något som jag valt att kalla äckeltrenden i den nutida litteraturen.

Nu är det förstås inget nytt påfund med lite hederligt gammalt äckelpäckel i litteraturen. Realismen och naturalismen har 150 – snart 200 år på nacken. Jag frågade efter tips på äckellitteratur i Facebookgruppen Litteraturgäris och någon nämdee Thérèse Raquin som ett exempel på en bok som framkallar obehag hos läsaren. Charlotte Roches Våtmarker kommer säkert en del läsare kräva att jag fogar till listan, även om jag inte läst den själv.

När jag gick en skrivarkurs i fjol fick vi i uppgift att läsa Ágota Kristófs Den stora skrivboken (skriven 1986 men av någon anledning en stor hit hos den svenska läsekretsen just nu) och det var inte utan viss möda jag kämpade mig igenom den. De många ingående, men förstås ändå ”objektiva”, beskrivningarna av sexuellt våld, incest och äckel fick mig att undra om författaren bara försökte överträffa sig själv i effektsökeri. Samma känsla fick jag av 1793, som jag faktiskt inte ens läste ut.

Andra verk jag läst de senaste åren som jag tycker faller in under kategorin äckeltrenden är bland andra Jaana Kippo-trilogin, Obehaget om kvällarna och Ett år av vila och avkoppling, som också nämns i Vulture-artikeln.

Artikelförfattaren Hillary Kelly hävdar att repulsive realist fiction kan ses som en reaktion på den perfekta yta som vi alla visar upp eller själva tar del av i sociala medier. Där filter och kameravinklar skapar ett oantastligt yttre kan litteraturen påminna oss om att livet även består av just: äckel. Kelly menar att karaktärerna i de romaner hon nämner frivilligt kastar sig in i äcklet. ”They rebel against the packaging of femininity and the oppression of the lacquered image”, som hon skriver.

Tone Schunnessons Dagarna dagarna dagarna prickar faktiskt in båda trenderna: en till synes ytlig huvudperson som också skildras i mindre smickrande dager, med en rejäl dos bajshumor som jag förstår inte faller alla i smaken. Själv äcklas jag mer av grovt sexuellt våld och andra typer av kroppsvätskor, men vi har väl alla våra äckelfavoriter.

När poeten Anna Axfors taggade mig i följande instastory insåg jag att jag själv faktiskt följt trenden i min debutroman, åtminstone till viss del. Dock hävdar jag bestämt att om man använder äckel i syfte att roa så blir effekten inte densamma som ett rent äckelsyfte. Det jag själv inte tål hos andra hade jag kanske kunnat tåla om jag visste att de bara ville få mig att skratta (kanske därför jag tål Schunnessons bajsfest bättre än Kristófs dödliga gruppvåldtäkt).

Här kommer lite lästips för dig som vill haka på äckeltrenden och fördjupa dig mer, stort tack till Litteraturgäris. Har inte själv läst dessa så kan inte ansvara för eventuell mängd äckel i verken:

Kurtisanen Anna Laestadius Larsson

Darling River och Drömfakulteten av Sara Stridsberg

Min älskade älskling Gabriel Tallent

Se på oss nu Geir Gulliksen

Dammsuga i mörker Jen Beagin

Parasit Erika Johansson

Testamente Nina Wähä

Köttets tid och De polyglotta älskarna Lina Wolff

Löparna Olga Tokarczuk

Allting växer Lyra Koli

Paradise Rot Jenny Hval

Parfymen Patrick Süskind

Sockerormen Karin Smirnoff

Att överleva en sommar Camilla Prell-Weichl

Koka björn Mikael Niemi

Vegetarianen Han Kang

Madonna Sara Villius

4 reaktioner på ”Trendspaning: äcklig litteratur

  1. Klockren spaning och bra skrivet! Har själv fått i uppgift att läsa Den stora skrivboken nu på min skrivkurs haha… >.<

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s