Brev om italienare och författardrömmar

Caroline Möllesand brev från Schweiz

Vem får ens handskrivna brev nu för tiden? Inte jag.
Vem skriver ens brev för hand längre? Inte jag.
Brevskrivandet har ersatts av meddelanden på sms och Messenger. Även om det är smidigt så måste jag medge att det är sorgligt. För fy ända in i baljan så mycket det har betytt för mig att ha brevvänner – eller rättare sagt – kompisar som jag har skrivit brev till. Du fattar säkert skillnaden.

Det är fullt möjligt att det var mitt flitiga brevskrivande i unga år som lade grunden till mitt författande idag. Det blev överraskande tydligt när jag gjorde research inför det här blogginlägget.

Vi kan strunta i att prata om de där klassiska brevvännerna jag hade på mellan- och högstadiet, avlägsna personer som jag bara kände ytligt.

Det var efter gymnasiet som jag hade min peak som brevskrivare. När jag var 17 år bodde jag nämligen ett år i USA hos en värdfamilj i Minnesota och gick på high school i en liten håla som heter Cannon Falls. Det här var 1988 när varken e-post eller smarta telefoner fanns. Att skriva på dator hade jag nog testat någon gång, men det var inget jag hade tillgång till. Jag vet inte hur många ark brevpapper det gick åt eller hur många dollar jag spenderade på frimärken, men det var värt varenda cent. Det var ju enda sättet att hålla kontakten med dem hemmavid, förutom ett och annat collect call till mamma via väggtelefonen med krullig sladd.

Varje eftermiddag tog jag den gula skolbussen hem och blev avsläppt vid brevlådan, några hundra meter från vår husvagn (trailer eller mobile home) som stod uppställd på min värdpappas föräldrars bondgård. Lyckan var total när jag hittade ett, eller ibland flera, brev som jag sprättade upp för att läsa medan jag spankulerade längs grusvägen mellan majsfälten.

Jag ägnade flera timmar i veckan åt att skriva brev till sju-åtta kompisar plus föräldrarna därhemma. Jag beskrev förstås min nya vardag och reflekterade över tillvaron på olika sätt.
Grejen var att när ett brev var färdigskrivet påbörjade jag nästa och skrev ungefär samma sak. Men inte riktigt, för varje gång formulerade jag mig lite annorlunda för att det inte skulle bli exakta kopior. Jag tror att det var en nyttig övning i kreativt skrivande.
Jag har tyvärr inte hunnit leta upp några brev från den tiden, men …

Nästa brevskrivarperiod var 1994 då jag var au pair i Zürich. Inte ens då hade man mobiltelefon. Nu var antalet brevvänner inte lika stort. Jag var 23 år och i den åldern hade de flesta kompisarna i Sverige fullt upp med jobb och annat.
Någon som dock svarade flitigt var min äldsta barndomskompis Helena. För några månader sedan skickade hon en bild till mig på en bunt brev. Det var mina kuvert från Schweiz som hon hade sparat! Så nu när det här temat dök upp bad jag att få låna breven. Tänkte att det kunde vara intressant att analysera den där brevväxlingen.

Haha, det var ganska pinsam läsning. Ja, förutom själva innehållet så var handstilen bedrövlig, all text skriven i versaler och raderna alldeles sneda.

Jag kan konstatera några saker:

1: Det var säkert välbehövligt att skriva av sig om hur jag hade det, positivt och negativt. Den där reflektionen över sin tillvaro tror jag är terapeutisk och har stor betydelse för välmåendet.

2: Vissa saker har jag inget minne av alls. På ett ställe skriver jag om att det fanns mycket italienare på uteställena. Kan verkligen inte komma ihåg det ens när jag läser det i efterhand.

3: Jag försökte vara rolig. Känns en aning överdrivet och det är oklart om jag har blivit bättre på att skriva humor, det är svårt. Så här skrev jag om de där italienarna, och jag ber om ursäkt för att jag generaliserade hårt:

”Vi är ute en hel del och träffar massa folk … En del är skitroliga medan andra är helt hopplösa. Det finns så mycket slibbiga italienare här alltså! Vi undviker de ställena där de flesta håller till, men man stöter ju alltid på några ändå … De flesta av dem har skjortan uppknäppt ner till naveln, 10 guldkedjor runt halsen, supertajta jeans uppdragna så långt det går och i håret har de en halv tub med frisyrgelé – och så tror de att de är helt oemotståndliga!! BLÄ!!”

4: Jag gillade att använda utropstecken och tre punkter redan på den tiden.

5: Jag är så gammal att jag skrev skall istället för ska.

6: Den största behållningen av de där breven var så oväntad att jag skrattade rakt ut. Kunde inte tro att det var sant, hade jag verkligen skrivit det där? Faktiskt lite mystiskt att det här brevet dök upp just nu när jag bloggar om att debutera som författare.

Så här lyder de exakta orden …

”Ungarna är ju jättegoa och så men jobbet känns lite meningslöst alltså. Det händer liksom ingenting och jag vill hela tiden känna att jag ”utvecklas” på något sätt …
Fy, så fånigt det lät, men du fattar nog vad jag menar! Jag funderar mycket på vad jag skall göra när jag är färdig här. (När nu det blir …)
Jag har kommit på att min stora dröm är att bli författare! Det vore skitkul! Men det gäller ju att kunna försörja sig också. Och det kanske inte är så lätt … Vi får se vad som händer.”

Caroline Möllesand brev från Schweiz

Den där 23-åriga Caroline hade tydligen koll. Synd bara att hon inte tog tag i den där författardrömmen direkt. Kanske hade det varit lättare att debutera på den tiden?
Äsch, bättre sent än aldrig.

En reaktion på ”Brev om italienare och författardrömmar

  1. Härlig läsning!! Och handskrivna brev – ett kulturarv. Jag försöker skriva brev till mina vänner och släktingar då och då. Det är lycka att få motta ett handskrivet brev. Och skriva på ett vackert brevpapper är en alldeles särskild grej, inte sant. Ditt inlägg inspirerar och väcker minnen till liv. Idag ska jag skriva ett brev till en vän. Tack !!

    Ps. Punkt nr 3….🤣🤣.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s