Jag överlevde mitt första boksamtal

Förrförra helgen ägde Stockholms bokhelg rum. Det var första gången och jag är inte rätt person att uttala mig kring om det blir ett återkommande evenemang eller ej. Däremot kan jag berätta om min personliga upplevelse. Det här var första gången jag skulle prata om boken inför publik, en publik som inte bestod av mina kompisar.

Mitt förlag Polaris hade preppat med partytält i trädgården eftersom alla författarsamtal skulle ske utomhus. Tyvärr var det den regnigaste helgen i Stockholm hittills i år, framför allt på fredagen då jag skulle framträda. Men ni vet vad de säger: det finns inga dåliga väder bara skitpissregn som man absolut inte vill framträda i.

Som tur var gjorde regnet att besökarna var få, vilket kanske var bra för mina nerver. Jag och Isabelle Bervenius har båda debuterat (hon tre månader tidigare än jag, vilket man kan läsa om i det här gästinlägget) på Polaris under våren. Vårt samtal hade rubriken ”Om ung längtan, drömmar, sex och hjärtan som går i kras”.

Det var en glad överraskning, eftersom min bok inte handlar jättemycket om just sex. Men jag är inte den som är den, så jag valde ut en bit att högläsa som även är bokens enda sexscen! Hoppas alla som var där blev nöjda. Sedan fick vi äta buffé, mingla med storheter som Klas Östergren och lite andra Polarisförfattare.

Josefine Frankner och Cecilia Gustavsson, som skrivit den självbiografiska ”Jag var Kristi bruds slav”.

När det kommer till att prata inför folk så överdriver jag faktiskt min nervositet en smula. Däremot har jag en smärre fobi mot att läsa upp mina texter, trots att jag faktiskt jobbat som nyhetsuppläsare i radio. Det är något helt annat när man ska få till det där lite dramatiska men samtidigt inte överskugga handlingen och orden. Nästa framträdande är inbokat på Värmlands bokfestival i november. Då ska jag prata i 50 minuter vilket är helt sjukt då 20 minuter tillsammans med en annan författare kändes som ganska lång tid.

Men det är som de säger: övning ger färdighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s