Irl. (In real life)

”Du har ett jobb” U. Lundell (modell och foto: M. Kvick)

Jag har under hela mitt liv närt en känsla av misslyckande, att inte nå fram. Idag kan jag konstatera att jag är illustratör till ett antal böcker, tidningstecknare sedan 7 år tillbaka, debuterande författare, trubadur, mm. Och då slår det mig att nu är jag ju den som någon annan kan jämföra sig med. Nu är jag den som man utifrån sett kan tycka ”har lyckats”.

Därför vill jag till dig som sitter därute och läser vår blogg och känner dig allmänt misslyckad tala om att det där bara är en liten del av mig. Jag har under hela mitt liv arbetat med människor i behov av stöd, ofta ett tungt jobb för skamligt låg lön, för att få ekonomin att gå ihop. Jag har familj och pengarna måste in. Att jag idag kan säga att jag är frilansare på heltid innebär i praktiken ingen lön alls. En förutsättning för att jag ska kunna jobba 100% i min firma är att min fru har en fast lön, annars skulle detta inte vara möjligt. Och att leva på en lön är som bekant inte fett.

Jag blir ibland trött på att vi inte pratar mer om att majoriteten av oss kulturarbetare arbetar med något annat samtidigt som vi arbetar i vår egen verksamhet. Vi arbetar oftast 200%, ty det är den verklighet vi lever i. Det är så få förunnat att enbart kunna leva på sin konst eller sitt författarskap, att det nästan inte finns. Det är tyvärr en illusion vi när, som om det vore betyget för hur bra man är. Jag får ofta frågan. ”Kan du leva på din konst?” Då brukar jag le, och ibland när jag är på humör förmedla ett snabbt överslag mellan omkostnader (ateljéhyra, el, försäkring, material, bokföringsprogram, mm.) och mina små inkomster och den totalt hopplösa ekvationen.

Klagar jag? Nej, absolut inte, men jag vill vara ärlig! Och jag vill försöka bidra till en större öppenhet kring vår kulturella verklighet. Ty jag vill inte att du ska sitta där och känna dig misslyckad för att du nu går in i ditt tjugoandra år inom äldreomsorgen eller som personlig assistent. Du är inte en sämre konstnär för det! (Dessutom gör du ett betydelsefullt och meningsfullt arbete!) Kafka arbetade hela sitt yrkesliv på Institutet för arbetarnas olycksfallsförsäkring i Böhmen. Han var aldrig författare på heltid. Bara som ett exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s