Vad vet du nu som du önskar att du vetat när du började skriva?

Vera NIlsson ”Lillan skriver” 1925-26

Caroline: Att bokförlag skulle bli intresserade av mig och mitt manus. Hade jag vetat det skulle jag nog inte ha hållit fast vid planerna på egenutgivning så länge. Jag visste inte heller att många egenutgivare kämpar i så pass stark motvind som de gör. Heja er!

Anna: Jag önskar att jag visste hur mycket jobb det är att skriva en bok. Då hade jag planerat bättre. Eller eventuellt skitit i det totalt, gjort något annat, jobbat med mitt vanliga jobb, gått till en psykolog som hade hjälpt mig att bli av med den där rastlösheten. Kanske hade jag varit nöjd med mig själv ändå. Men troligtvis inte

Mattias: Jag önskar att jag kunde svara att jag lärt mig massor under resans gång, men det vore lögn. Jag får snarare känslan av att jag visste mer (utan att veta det) då jag började skriva än vad jag vet nu. Då skrev jag förutsättningslöst utan tanke på vare sig läsare eller utgivning. Och det var oerhört roligt! Jag brydde mig inte om saker som genre, dramaturgiska kurvor, huvudkonflikter, osv. Allt skrevs för mitt eget höga nöjes skull. Nu befinner jag mig i den där långa fasen där mitt skrivande i viss mån behöver tämjas för att bli publicerbart. Det är intressant, lärorikt och så klart riktigt roligt! Men av mitt bildskapande vet jag också att det går att hitta tillbaka till det där andra. Det där jag visste från början.

Ann: Att läsare (oftast) är välvilliga. Jag oroade mig lite för att pappan i min debutroman hyser grovt rasistiska åsikter och att folk som läste kanske skulle tycka jag gick över gränsen. Har hittills inte fått en enda reaktion förutom att pappan i boken är ”charmig” och lite tragisk. Sedan önskar jag att jag hade fattat att folk verkligen hatar att läsa om internet och saker som utspelar sig på internet. Det hade inte fått mig att ändra inriktning på boken men jag hade varit mer beredd på de reaktionerna.

Gudrun: Jag önskar att jag från början förstått att jag är helt oförmögen att skriva i ett enda svep. Allt jag gör, från romankapitel till blogginlägg till dikter behöver jag jobba med i flera sittningar. Och om jag haft en framtidskikare och kunnat se att jag så småningom skulle få kontrakt hos ett jättetrevlig förlag, då hade refuseringarna varit mindre smärtsamma.

2 reaktioner på ”Vad vet du nu som du önskar att du vetat när du började skriva?

  1. Att veta hur beroende jag är av mina testläsare. Utan dem skulle upprepningar, gestaltning, miljöbeskrivningar och säkert mycket mer vara riktigt dåligt. Uselt med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s