Lördagsenkät: Minnen från bokmässan

I år blir Bokmässan i Göteborg delvis digital på grund av coronapandemin. Veckans fråga till debutantbloggarna är: Har du några drömmar om eller minnen från bokmässan?

Mattias: Jag har ett lite jobbigt minne från den bokmässa för många år sedan då jag hade bestämt mig för att ta tjuren vid hornen och satsa stort. Jag hade tecknat serien Pekå&Zack för tidningen Vi Syndikalister i Göteborg under ett antal år. Jag tyckte det var dags att gå vidare, steppa upp. Så jag packade min väska full av serier och väl inne på mässan letade jag upp tidningen Arbetarens monter. Ty där tyckte jag att serien borde gå. Väl framme tog det dock tvärstopp och jag tog ett nervöst kliv in i montern bredvid. Då jag står där i grannmontern och låtsas titta på deras böcker, ser jag att Arbetarens monter plötsligt blir tomt på besökare. Jag fattar att detta är mitt moment in life! Det gällde nu att handla snabbt! I panik tar jag ett stort kliv genom några växter och över boklådorna på golvet och plötsligt står jag mitt framför Arbetarens redaktör och säger ”Hej! Jag är serietecknare!” 

Min bild av hur detta möte sedan skulle fortlöpa var att vi sedan skulle sätta oss ner över varsin kopp kaffe (eller ett svalt glas vin) och jag skulle få visa honom alla mina fantastiska serier och han skulle roat läsa dem, humma och nicka nöjt, och sedan skulle saken vara biff! I stället sa han bara att de inte brukade ta in redan publicerat material i tidningen. Han ville inte ens titta på min serie! Jag kände mig fruktansvärt dum, var genomsvett av nervositet när jag lämnade montern, och jag hoppades innerligt att ingen sett mig då jag snubblade in i Arbetarens monter genom palmer och över boklådor. Usch ja! 

Gudrun: Jag har aldrig varit på bokmässan. Drömmen skulle vara att komma dit och vara i skick att insupa, lyssna och inspireras. Önskar mig ett samtal  mellan några som har fortsatt skriva under tider av stora omvälvningar som Annie Ernaux, Jamaica Kincaid och Märta Tikkanen. Det vore nåt!

Ann: Jag har precis som Gudrun inte varit på Bokmässan och varför kommer man att få svar på i tisdagens blogginlägg. Det har länge varit en dröm att åka dit och se alla kändisar på ett och samma ställe. I Stockholm ser man dem ju oftast bara en och en, sällan i grupp och så många som jag inbillar mig att man gör på Bokmässan. Förutom kändisfaktorn vill jag förstås gå på någon berömd författares svitfest, göra bort mig backstage och umgås och dricka bubbel med de andra debutantbloggarna. 2022 någon?

Anna: Jag har varit på bokmässan en gång. Jag och min man hade lånat en liten sportbil, en smaragdgrön Mazda Miata cab. Vi skolkade en vecka från läkarprogrammet för att köra nercabbat till Berlin, och så stannade vi i Göteborg på vägen. Minns mest att det var galet mycket folk och Jan Guillou överallt. Jag hittade en fin gammal upplaga av Bränt Barn. Vi sov över hos nån som kände nån vi kände. Han bodde i Majorna och drev en poesitidskrift. Jag gillade Göteborg men hatade bokmässan. Kanske är för att jag har lite torgskräck, vem vet. 

Caroline: Jag var på Bokmässan 2019, och wow, det var en ny värld för mig. Jag hade studerat programmet noga och gjort upp ett schema över de seminarier och författarsamtal jag helst ville se. En del krockade tyvärr, men vid Feelgood-scenen lyssnade jag på Camilla Davidsson, Birgitta Bergin och Åsa Hellberg. På crimetime-avdelningen tog jag del av deckarsnack från David Lagercrantz, Sofie Sarenbrant, Camilla Sten och Kristina Ohlsson. Lyssnade också på ett intressant panelsamtal om att skriva för ljud.


Jag blev både imponerad och inspirerad, men när jag senare gick ner till det myllrande mässgolvet blev jag ganska nedslagen. Hjälp, vilken helt otrolig mängd böcker! Allt jag kunde tänka var: ”Det är omöjligt att lyckas nå ut med en bok. Det är ingen idé att jag försöker.”


Tur att jag kom på andra tankar efteråt. För på nästa års Bokmässa kommer jag ju faktiskt att ha gett ut en bok. Vi får väl se hur den lyckas nå ut i bruset. Det är mycket möjligt att varken jag eller min bok kommer uppmärksammas på just Bokmässan, det gör inget. Jag går gärna dit för att ”bara” inspireras och mingla med författarkollegor och skrivarvänner.


Just idag håller jag tummarna för Anna Alemo som deltar på Bokmässans Feelgoodscen. Det trodde hon säkert inte 2019 när hon var en av Debutantbloggarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s