Skrivkurs på universitet?

Ni som var inne på bloggen tidigt i morse hade lyckan eller olyckan att få se ett tillfälligt inlägg, skrivet av yours truly. Jag fick i uppdrag att skriva ett inlägg om att gå skrivarkurs på universitet – eftersom deadline till universitetsansökningar närmar sig (15e oktober). Men i farten, när jag skulle gå in och titta på det aktuella kursutbudet gick något snett och jag började söka kurser istället för att blogga.

Ja, det är ett beroende.

Nej jag vill inte ha hjälp.

Jag har snart 700 högskolepoäng. Det börjar närma sig sverigerekord, den där mänskan med flest högskolepoäng har över tusen. (Jag hoppas hon slutar plugga snart så jag kommer ikapp: flest högskolepoäng vinner helt enkelt.)

Förutom läkarstudier, förberedande forskarkurser, forskarkurser, (nästan) en kandidat i genusvetenskap (med film och litterär gestaltning som biämnen), lite statsvetenskap, franska osv så har jag nu börjat attackera konsthögskolorna. Det är lite svårare nu, mitt högskoleprov har gått ut så jag kommer inte automatiskt in på alla kurser jag vill. (Jag skrev högskoleprovet back in the day när man kunde få full pott om man var bra på ord. Nu har de ändrat det, jag vågar inte göra om det av rädsla för att få ett sämre resultat.) Och konsthögskolorna, ja, de tar ju in på arbetsprov oftast. Och då måste man prestera.

Jag söker bara kurser som jag tror att jag inte kommer att komma in på.
Det är en slags utmaning. Ett beroende, som sagt, en gamble. Tänk om jag kommer in? Då blir det ju jättejobbigt, hjälp, vad ska jag säga till chefen?

Covid-19 har gjort saken ännu jobbigare eftersom flera högskolor har börjat ge bra kurser på distans. Då kan jag inte ens skylla på pendlingen.

Ibland debatteras det huruvida skrivkurser egentligen är ”bra” för litteraturen. Vissa har kvar den gamla tanken att en författare ska vara ett självlärt geni, man ska sitta i sin kammare och bara kräkas ur sig ett fantastiskt verk. Alla som skriver vet att det inte funkar så. Det är lika svårt att lära sig skriva som att lära sig bli läkare (och i mitt fall har det tagit lika lång tid). Jag personligen är enormt tacksam att det finns möjlighet att förkovra sig i skrivande på universitetsnivå; man kan söka studiemedel, tjänstledigt och behålla sin SGI medan man pluggar. (Detta, mina vänner, är viktigt. Ni kanske tror att ni är odödliga men snart blir ni sjuka som alla andra. Mvh er sjukskrivande läkare. För mer information, kolla försäkringskassans hemsida)

I USA har man en något längre tradition av att ge konstnärliga magisterexamina i kreativt skrivande. Där är det nästan ett krav för publicering (vilket inte heller är helt cool). Men när allt kommer till kritan: En text blir inte bra hemma i sin kammare. Den behöver utsättas för läsare. Bollas fram och tillbaka. Ventileras. Den som har massor av pengar kan betala för att få sin text läst av självutnämnda proffs online. Fast varför betala när man kan också få en mycket bättre genomläsning gratis? På högskola, folkhögskola och universitet. Enda kravet är oftast att man läser de andras texter tillbaks. Det är liksom så det funkar på den här typen av kurser; man lämnar in text, diskuterar. Läser böcker, diskuterar. Uppmuntrar varandra. Fikar. Det är oftast extremt kreativt!

Men iallafall; nu när jag muserat om detta ett tag så tänkte jag i alla fall ha som ambition att lista vilka högskole- och universitetskurser ni bara MÅSTE söka till hösten. Det finns tiotusentals. Så jag fokuserar på skrivkurser. Och kanske lite mer. Först och främst: Hur gör man för att söka?

Jo, man går in på antagning.se, skriver in sitt personnummer och väljer kurser. Om man aldrig har studerat på högskola förut måste man skicka in sina gymnasiebetyg. Det kan generellt vara bra att ha sina gymnasiebetyg till hands när man söker kurser, jag trodde mina skulle vara outdated vid det här laget men icke. Ibland vill kurserna se dem. Om ni har tappat bort era gymnasiebetyg kan man ringa till sin kommun eller gamla skola och be dem skicka dem (vet jag av erfarenhet)

I det här inlägget fokuserar jag på kurser utan krav på tidigare studier, jag tänker mig att ni som redan är inkörda i högskolevärlden vet vad ni håller på med. Skrivkurser vårterminen 2022 innefattar alltså:

1: Kreativt skrivande A på Södertörns Högskola. En klassiker. Södertörn har även varianter på detta som genusvetenskap med kreativt skrivande, men de börjar till hösten. 30 hp, en poäng, heltid. Den går på heltid på plats i Sthlm så inget för mig, men perfekt för den som vill komma igång!

2: Att skriva den samtida barnromanen: Perfekt för den som drömmer om att skriva för barn- och ungdom. Distanskurs vid Linnéuniversitetet. Man måste lämna in ett projektförlag innan 1a november, så jalla! 15 hp, en termin halvtid.

3: Litteraturvetenskap, introduktionskurs: Jönköpings universitet, 15 hp, distans halvfart. Inte en skrivkurs per se, men för att skriva måste man ju också läsa, eller hur?

4: Litteraturvetenskap: Litterära perspektiv på sjukdom och död, 7,5 hp, Lunds universitet. Den här har jag faktiskt sökt. Det känns som om den är gjord just för mig.

5: Kreativt skrivande A: Att skriva i olika genrer. 15 hp, distans, Umeå universitet. För den som är pepp på genrelitteratur antar jag!

6: Kreativt Skrivande, 7,5 högskolepoäng, Karlstads universitet, Distans. En lite kortare kurs för den som kanske vill prova på!

7: Verkstad för litteratur: skrivandets och läsandets praktiker. 7,5 högskolepoäng, Stockholms universitet. Lite high-brow kanske men kan va kul! Sökte denna förra året och kom in men insåg bittert att jag inte skulle hinna, såå tackade nej. Men nu blev jag sugen.

SÅ in och sök nu, det är gratis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s