Från nazister till katthotell 

I dag gästbloggar Jessika Devert, aktuell med romanen Katthotellet vid kusten som ges ut på Printz Publishing.

När jag utbildade mig till journalist hade jag ingen aning om att jag tjugo år senare skulle skriva min första feelgood och att den skulle leda till fler. Anledningen till att jag inte hade någon aning var för att jag aldrig närt en dröm om att bli författare, som så många andra gjort. 

Det jag visste när jag utbildade mig till journalist var att jag var bra på att skriva och det blev min utgångspunkt. 

Att jobba på redaktion var inte min grej och istället frilansade jag, men min kreativa sida ville mer och därför skrev jag tre barnböcker tillsammans med min syster och några år senare fick jag frågan om jag ville skriva en biografi. Självklart! Eftersom jag, som journalist, ofta skrev om människor i svåra situationer blev det en förlängning av det. 

Foto: Karin Wildheim

Den första biografin jag skrev, Nazibruden, handlar om Anna-Lena som blev nazist och sedan lämnar rörelsen. Efter det skrev jag tre till. En om arbetsmiljö och kul på jobbet tillsammans med komikern Karin Adelsköld, en om golf med proffset Helen Alfredsson och 2019 kom Utnyttjad, våldtagen och såld som jag skrev tillsammans med Paulina Bengtsson. 

Sedan var det nog för min del. Jag ville skriva något som jag själv hittat på och bestämde över. För hur intressant en biografisk historia än är så är det någon annans berättelse, inte min. Inte mina tankar om miljöer, karaktärer och dialog. Från A till Ö så finns storyn och jag som medförfattare kan inte lägga till något eller förstärka historien. Den måste vara sann. Jag är dock oerhört tacksam för att jag fått chansen att skriva dessa kvinnors starka historier och det har lärt mig hur man bygger en historia, hur miljöer ska gestaltas och vad som är viktigt i en historia för att få det läsvärt. Och det var den skolan som gjorde att när jag började skriva fiktion så var det inte så svårt. Grunderna fanns där. 

En kväll hemma framför teven såg jag Bridget Jones dagbok. En film jag såg första gången när den kom och då var jag i exakt rätt ålder för den. Jag hade inga barn, var singel och relativt nyutbildad. Att jag kunde identifiera mig var ett understatement – jag VAR Bridget!

Men nu, där hemma i soffan, var situationen en helt annan. Nu var det 2018, jag var 49 år, hade vuxna barn, skilt mig, hade en ny stabil relation och mina problem såg annorlunda ut och jag konstaterade att det borde finnas en Bridget Jones för femtioplussare. Voila! Det första lilla fröet till det som skulle bli Dagboken jag aldrig skrev var fött.

Att skriva fiktion efter att varit begränsad till biografiformatet var en befrielse. Plötsligt kunde jag brodera ut som jag ville. Om jag ville att min karaktär skulle hamna i konflikt? Ja då gjorde jag en konflikt. Om jag ville att hon skulle ha klimakteriebesvär och svära över dem – ja då fick hon göra det. Jag uppfann hela henne. Yrke, ålder, relationer, familj, hobbys, musiksmak, politisk läggning och precis allt som är en människa. Jag kunde också fundera över vilka frågeställningar som skulle tas upp i den här kvinnans liv, alltså hon som skriver dagboken hon aldrig skrev. Det är frihet. 

När jag på mors dag förra året åkte för att hälsa på min mamma som bor i en liten fiskeby på västkusten så kom idén till Katthotellet vid kusten till mig. En historia där jag kunde väva in alla möjliga känslor och stämningslägen. Konflikter, svek, trygghet, familj, vänskap och kärlek. Det följs upp av sorg, svårigheter, sex, dejting, fest, katter, kvinnohistoria och utveckling. Och allt hittade jag på – och fick ihop i slutändan.  

Jag lärde mig mycket genom att skriva biografier, inte minst om dramaturgi. Hur man bygger upp en historia inom de ramar man har och får det att bli spännande och läsvärt. Men jag tror inte att jag kommer att skriva fler biografier – det är alldeles för roligt att få använda sin egen fantasi. 

Följ mig gärna på Instagram: @devert

Facebook: Jessika Devert författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s