Vad vill du förbättra i ditt skrivande?

Är det något du gillar eller imponeras av hos andra författare som du skulle vilja bli bättre på i ditt eget skrivande?

Caroline: Humor! Helskotta så svårt det är att skriva så att det blir roligt på rätt sätt. Personligen väljer jag aldrig att läsa en ”humorbok” och jag letar inte efter komedier på Netflix. Några gånger har jag börjat läsa feelgoodböcker där det är fullpackat med putslustigheter och självironi som är tänkt att vara roliga, men det funkar inte på mig. Jag slutar läsa, står inte ut. Sedan finns det böcker som är så roliga att jag gapskrattar högt. En som jag kommer på just nu är Emma Hambergs Je m’appelle Agneta. Jag måste nog studera den mer ingående, för jag skulle verkligen vilja bli bättre på att skriva humor. Fast, å andra sidan så är det väldigt individuellt, det jag tycker är roligt går ju inte hem hos alla andra. Fy sjutton, så knepigt det här med skrivande är.

Mattias: Jag imponeras främst av hur vissa författare lyckas skriva dialoger som känns så sanna att de verkar omöjliga att hitta på. Att hitta på en historia är i sig inte så svårt – utmaningen ligger ju i att få det hela trovärdigt. Men att få en dialog trovärdig, tänker jag, är ibland den allra största utmaningen. Vi pratar så konstigt, och det är enormt svårt att få det bra i skrift! Det finns en längre dialog i Vem älskar Yngve Frej av Stig Claesson som jag aldrig upphör att imponeras av (sidan 73 – 79 för den intresserade). Skomakare Gustafsson och hans lomhörda syster Elna för ett långt och ganska förvirrat samtal i köket, och jag förstår inte hur Slas kunde hitta på det. Det är som om han själv suttit i köket och skrivit ner det han hört. Jag önskar att jag någon gång ska kunna skriva sådana dialoger.

Ann: Först tänkte jag att den här frågan skulle vara enkel att svara på. Det finns ju så mycket som jag vill förbättra! Men sedan insåg jag att… jag skriver ju också på mitt sätt för att jag vill skriva så. Jag vill inte bli bättre på miljöbeskrivningar eftersom jag själv inte gillar att läsa dem. Och jag vill inte bli bättre på sexscener för jag trivs med att endast kunna skriva äckliga/pinsamma sexscener pga roligare (för mig, eventuellt inte för läsarna). Men visst hade det varit kul om en kunde skriva på ett sådant sätt att folk direkt uppfattade ens texter som Nobelprismaterial eller åtminstone lite mer finlitterära. 

Gudrun: På fråga 1 svarar jag – jag vill bli bättre på att skriva rätt på en gång, få fram en läsbar text utan sjutioelva omskrivningar. På fråga 2 svarar jag – jag vill öva upp mitt gehör. Imponeras alltid av författare som gestaltar mänskligt beteende så att jag både känner igen mig, och tänker nytt. Härom kvällen slukade jag t ex Anneli Furmarks (vi är inte släkt), serieroman Gå med mig till hörnet. Replikskiftena hos terapeuten och på tjejmiddagen var både komiska, ömsinta och träffsäkra.

Anna: Hjälp, allt egentligen, jag skulle vilja kunna skriva snabbare framför allt. Och naturligare. Jag skulle vilja kunna fler svenska ord; som typ ”blåbetsad” eller ”mamelucker” och sånt där. Jag skriver lite som jag snackar vilket ibland blir begränsande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s