Konsten att hålla fast vid en idé

Idag gästbloggar Emelie Hardenborg som debuterat med Sommarlovsagenterna: Konstnärskoden

Det tog cirka 111 idéer, tio påbörjade manus och lika många år för mig att debutera. Jag har alltid älskat att skriva och kastat mig över nya idéer i hopp om att det var just detta manus som skulle bli min debut. Det fanns bara ett problem:  

Jag trodde aldrig tillräckligt mycket på min idé.

Mitt första roman-försök gav jag upp efter 50 sidor för att istället skriva en feelgood, för att kort därpå överge det manuset till förmån för en bilderbok. 2015 skrev jag första utkastet till en barnbok som handlade om barn som var agenter och en pappa som försvann. Jag kom så långt att jag skickade den till testläsare men där tog det stopp och jag påbörjade nästa projekt istället för att redigera det.

Det var de första brinnande scenerna som var roligast att skriva, sedan dök alltid en ny idé upp som tycktes bättre än den förra. 

Jag kanske aldrig hade trott på min egen förmåga tillräckligt mycket om jag inte skickat in en novell till en novelltävling som Ordberoende förlag anordnade. Novellen kom med och för första gången fick jag se min text publicerad. Den känslan! Det gav mersmak och jag visste att jag kunde om jag bara la ner mycket tid och höll fast vid en och samma berättelse. 

På en skrivkurs med Caroline Engvall sa Caroline: ”fånga idén när den kommer, annars går den till någon annan.” Strax därpå fick jag titeln Sommarlovsagenterna i huvudet. I hela mig kände jag att den där titeln, den var min, och plötsligt blev det bråttom. Jag dammade av barnboken om agenterna och började redigera. Den försvunna pappan skrevs om till en försvunnen flicka och jag upptäckte att där fanns mer än bara en spännande berättelse, det fanns en historia om vänskap. 

Under tiden jag redigerade kom nya idéer till andra manus, men de fick växa till sig i det dolda. Jag höll fast i min idé och gav mig inte förrän berättelsen var så pass bra som jag kunde skriva den. Först då släppte jag taget och tillät andra historier att ta plats i huvudet. 

I augusti i år släpptes första delen i serien Sommarlovsagenterna. 

Mitt bästa råd till dig som har massor av idéer men inte tycker att någon av dem blir bra nog: 

  • Välj en av dem och släpp den inte förrän du gjort ditt allra yttersta
  • Ge skrivandet tid. Mycket och lång tid. 
  • Show up. Umgås med ditt manus ofta, helst varje dag
  • Låt det första utkastet vara ett riktigt shitty first draft. Se bara till att redigera det, och redigera det igen och igen
  • Fira dina framsteg, även de små. De första 50 sidorna, ditt första utkast, varje redigeringsrunda. Allt som gör att du kommer framåt i processen
  • Håll fast vid din idé, ge den en ärlig chans. Någonting fick dig att börja skriva på den, hitta tillbaka till det.
  • Och det viktigaste av allt: ge aldrig upp

Följ mig gärna på instagram: @emmeliehardenborg_writer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s