Apropå Augustpriset 2021

Nomineringarna offentliggjordes i veckan och i sedvanlig ordning ska det stötas och blötas på kultursidor och på radion. Blev rätt böcker nominerade? Är priset för kommersiellt? För smalt? För brett? Inte vet jag. Men jag noterar med förtjusning att Mats Jonssons När vi var samer är nominerad.

Bredvid en läsoptimists säng

Detta ger mig en anledning att hylla den självbiografiska serieromanen. Det är en genre för oss som tycker att även vuxna kan behöva ett tvåspråkigt berättande där ord och bild kompletterar varandra. En genre för oss som använder litteraturen för att tjuvkika in i andra samhällen och sammanhang. En genre för oss som gillar allvarliga berättelser som levereras med humor.

Den första serieromanen jag läste var Art Spiegelmans Maus. Jag hittade den i pappas bokhylla, och fängslades direkt. Boken handlar om andra världskriget men också om berättandet, eftersom ramverket utgörs av att Arts pappa återger sina minnen för Art. I serieform gestaltas pappans historia som i en fabel där judarna är möss, nazisterna katter, polackerna grisar och svenskarna älgar!

Från Art Spiegelmans Maus, författaren diskuterar sin serie med dess huvudperson, hans åldrade far

När min pappa gick bort fick hans exemplar av Maus komma och bo i min bokhylla. Mina läshungriga tvillingdöttrar slukade dem redan i lågstadieåldern, och fick på så sätt tillägna sig viktig kunskap om förintelsen i en form som passade dem.

Och efter Maus har jag fortsatt förkovra mig med hjälp av serieromaner. Jag har läst Alison Bechdels Fun Home, om en amerikansk familj och den förödande heteronormen. (Och ja, det är hon som ligger bakom begreppet Bechdeltest.) Jag har läst Marjane Satrapis Persepolis som vittnar om hur det var att växa upp i Iran under ayatollorna. Och så har jag läst massa bra svenska serieromaner. Så grattis till nomineringen Mats Jonsson – och grattis alla andra verksamma i genren. Må detta innebära att ännu fler läsare hittar till serieromanernas kanske inte gyllene, men berikande värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s