Att stjäla ur verkligheten

En bild på mig ur verkligheten för ett par veckor sedan

När jag började skriva på det som skulle bli min debutroman trodde jag att jag hade knäckt koden: om jag bara utgick från något i mitt eget liv som var ganska spektakulärt så skulle det bli lättare att få ihop det där manuset. Det visade sig under skrivandet att jag dock inte alls njöt av att skildra saker som redan hade hänt mig, måhända i en något skruvad version. Snarare var det fabricerandet som utgjorde resten av boken som jag verkligen njöt av.

Därför imponeras samt ställer mig frågande till hur vissa författare helst av allt vill hämta stoff ur sitt eget liv (ja, jag tittar bland annat på er: A Schulman, Å Linderborg och K-O Knausgård). Själv känns det som att jag har fått nog av att gräva i mitt eget liv, och detta efter att ha hämtat stoff till bara en halv roman. Det är ju så härligt att få hitta på!

Men är det verkligen det jag gör? Nyligen skrev Kristofer Ahlström en text om författare som lånar/stjäl andras erfarenheter och förvandlar det till litteratur. Slutsatsen blir ungefär att ingen kan ta patent på sina egna livsupplevelser och att det således är helt rimligt att författare som hör en självupplevd historia, eller läser om någon som tar livet av sig genom att hoppa framför ett tåg (det var så Tolstoj fick inspiration till Anna Karenina) lånar stoffet till sitt eget verk.

Jag pustar ut. Min nästa roman handlar nämligen om en influencer och som ständig inspiration tjänar några av de influencers jag själv följer. De lever sina glamorösa liv, lyckligt ovetandes om att jag sitter på min kammare och antecknar flitigt. Samtidigt blandar jag samman alla dessa influerare och skapar en helt ny karaktär, som förhoppningsvis ingen kan identifiera sig med helt och fullt.

Så jag erkänner, jag är en simpel tjuv. Men jag har fått tillåtelse till det, av ingen mindre än Pablo Picasso. Han ska ha yttrat orden ”konst är stöld” och eftersom jag uppenbart sysslar med stor romankonst så tolkar jag det som att det är fritt fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s