Har du upptäckt någon författare på grund av att hen fått Nobelpriset i litteratur?

Caroline: Nej, i vuxen ålder har jag inte valt att läsa någon bok bara för att författaren fått nobelpriset. Förmodligen beror det på förutfattade meningar om att den sortens litteratur inte passar mig. Jag tänker att den är för djup och svårtillgänglig. Inser dock att det är dags att jag utmanar mig själv, så tipsa gärna om något!

Gudrun: Ja, förra årets nobelpristagare Louise Glück. En fantastisk poet!

Mattias: En författare jag kanske hade missat om det inte vore för Nobelpriset är Patrick Modiano. Han fick priset 2014 och motiveringen gjorde mig nyfiken. Idag är han en av mina favoritförfattare, vars fantastiska böcker jag gärna läser en andra och ibland en tredje gång.

Anna: Minns fortfarande år 2004 när Jelinek vann; jag bodde i en gammal Ica-butik och var så extremt pank, men köpte Lust för mina sista pengar. Så säregen och sorglig, och hon är fortfarande en av mina favoritförfattare.

Ann: Jag har nog såpass stor skräck/respekt för Nobelpriset att jag är övertygad om att en författare som tilldelas det absolut inte är något för mig. För avancerat. Däremot var jag ganska nöjd när Kazuo Ishiguro fick priset för några år sedan, för en gångs skull hade jag nämligen läst något av en författare som SEDAN fick Nobelpriset. Det lär väl antagligen aldrig hända igen.

3 reaktioner på ”Har du upptäckt någon författare på grund av att hen fått Nobelpriset i litteratur?

    • Tack för påpekandet, jag har korrigerat mitt svar nu. 😅
      Jag uttryckte mig slarvigt från början. Vad jag menade var att jag i vuxen ålder inte har valt att läsa någon bok bara för att författaren fått nobelpriset. Mina svensklärare har skött sig och gett mig den korrekta dosen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s