Det var laget som tog boken i mål

Idag gästbloggar Gabriel Francke Rodau som debuterat med Leons bok

John Guthed Photography

Jag hade egentligen historien klar för mig. Den fanns ju där på datorn. I sju år låg den där. Men det var först när jag tog stöd från min omgivning som manuset tog form. Och det var när jag fick mitt förlagskontrakt som det blev till en bok.

Leons bok kom till mig. Det var faktiskt just så. I gränslandet mellan mitt eget liv och mina tankar fanns den plötsligt bara där. Som en lös struktur. Men annat kom i vägen. Livet. Barn. Karriär. När jag sedan fick sparken från jobbet som kommunikationschef på en stor bank fanns inte längre några ursäkter. Nu hade jag tid. Mycket tid. Men inget hände.

En vän som skrev på en deckare började skicka tips på hur man skriver bok. Artiklar. Youtube-klipp. Böcker. Och förmaningar. Du måste börja skriva!

En familjevän erbjöd stöd. Eller snarare sällskap. Hon skulle precis avsluta ett bokmanus och föreslog att vi kunde sitta tillsammans. Hon bjöd på kaffe och lunch. Och jag var tvungen att börja skriva. Och jag skrev. Sakta, men säkert, började ett manus ta form.

Konsten att hitta en historia är en sak. Språket en annan. Jag har alltid tyckt om att leka med ord. Meningar. Skriva kortfattat. Ibland ofullständigt. Hur kunde jag hitta min takt? Tempot. En vän som producerar musik föreslog att jag skulle spela in några kapitel och lyssna på dem. Sagt och gjort. Många timmar senare var manuset omskrivet. Och det rätta tempot på plats.

När man (eller jag) skriver ett manus på 65 000 ord blir det lätt fel. Små skavanker. Slarv. Grammatik som strular. Då erbjöd sig en annan vän med pennan som yrke att läsa igenom texten. Därefter fick en liten grupp vänner och familj läsa berättelsen som nu började likna en bok. Och med deras kommentarer i ryggen gick jag ännu en gång igenom manuset och skickade sedan in till förlag.

The Book Affair. Det var förlaget som fick första tjing på mitt manus. Och det är jag så tacksam för. Med bland annat fantastiska Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén fick jag ett så proffsigt och erfaret team runtomkring mig. Alexandra L blev min förläggare. Och med förnuft och känsla guidade hon mig genom den kreativa processen från manus till bok. Hon lärde känna mina karaktärer. Hon lärde känna bokens essens. Och hon lärde känna mig som författare. Den tid som Alexandrorna och resten av teamet har investerat i mig och min debutroman har betytt så mycket för mig.

Tack vare The Book Affair fick jag också ett magiskt omslag till boken. En konstnärlig tolkning av bokens kärna som jag inte hade kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi. Genom Nina Ulmajas kreativa grepp fick boken ett visuellt liv. Och djup. Att Nina sedan lyckades väva in det så fina författarfotot av John Guthed i omslaget var en uppskattad bonus. Det och den siluett som hon skapade på titelsidan i boken.

Och det var också The Book Affair som gav mig min redaktör. Ordkonstnären och författaren Annika Persson. Jag fick veta att hon var ett proffs. Noggrann som få. Den som läst Annikas fantastiska bok Jag vill ju vara fri: En bok om Lena Nyman vet vad det betyder. Noggrannheten. Detaljerna. Dem hjälpte Annika även mig att fånga. Lyfta. Slipa på. Med en omsorg och värme som fick boken att stråla. Så kändes det.

Och när boken sedan var klar fick jag ynnesten att få Reuben Sallmander (den rösten!) som ljudtolkare av berättelsen. En inläsning som fick mig att rysa. Mina ord. Reubens tolkning. Det är faktiskt en magisk känsla.

Och så en sak till. Den avgörande saken. Den människan som jag dedikerat min bok till. Min fru. Utan henne ingen bok. Tron på mig. På boken. På oss två. Även när livet tar oanade vändningar. Den tron har betytt allt. Tillsammans är tillståndet som för oss framåt.

Så. Längs vägen har jag gått från ensam tänkare som skrev en text till en förhoppningsvis flygfärdig författare. Min penna. Men lagets kraft. Familj, vänner och förlag. Utan deras stöd och bidrag hade det inte blivit någon bok. Och definitivt inte en så fin bok som Leons bok. Så känner jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s