V 43: En kulturarbetares loggbok

Kulturarbetaren i sin ateljé

Måndag 25/10: Jag åker till Vänersborg på morgonen och är med som bildstöd i språkkursen Du och Ditt Liv. Vi pratar om olika yrken och titlar och jag tecknar upp allt på whiteboardtavlan. Under för- och eftermiddagen fyller jag två stora tavlor med olika figurer i olika yrken. Därefter fylls alla mellanrummen på tavlan upp av illustrationer av ord som ”ilska”, ”lat”, mm.

Tisdag 26/10: Trubadurspelning kl.11.00 på ett äldreboende i Mölnlycke. Jag sjunger visor av Dan Andersson, Ulf Peder Olrog, Lasse Dahlqvist, mm. medan publiken dricker kaffe och äter kaka. En trevlig kombo! Hinner hem för att äta, sedan iväg för att hålla tecknarkurs på Studiefrämjandet. Idag är uppgiften att teckna av mina gamla Playmobilfigurer från 70-talet, samt några andra. Jag inser att figurerna faktiskt kan vara värda pengar på samlarmarknaden. Men idag är de objekt för studier av volym, ljus/skugga och perspektiv.

Onsdag 27/10: Avstämningsmöte på morgonen med VI-projektet i VG-regionen (vari jag numera har en halvtidsanställning som tecknare) inför ett webinarium jag ska medverka i senare idag. Jag ska göra något jag aldrig förut gjort. Jag ska teckna under två föreläsningar och sedan direkt lägga ut bilderna till deltagarna. Hinner äta lunch och dricka en kopp kaffe innan det är dags. Förbereder mig med pennor, papper och scanner. Första föreläsningen handlar om rasismens historia i Sverige. Som tur är är jag väl inläst på ämnet. Det blir en sammanfattande bild av Linné, Herman Lundborg, fem ”människoraser” och en Gud som ser ut att älska den blekaste ”rasen” (som har lagboken i sin hand). Snabb rast, sedan fram med papper och penna igen – denna gången handlar det om sk. minoritetsstress. Det blir en ganska mörk blid av en kvinnas sorgliga väg från landningen i Sverige till ett liv i isolation. Bilderna blir mycket uppskattade och ska presenteras tillsammans med sammandraget på nätet. Efteråt känner jag mig mentalt mörbultad men roligt var det!

Åker direkt därpå till Studiefrämjandet som har öppet hus och sitter i vår måleristudio om det kommer besökare. Det gör de inte så jag får en perfekt chans till att bara sitta och glo på en tom vägg och hämta krafterna igen.

Tar mig därefter till vårt Galleri i Kv. Klockan för att vakta. Vi har öppet varje kväll under Lights in Alingsås. Tack och lov är det en regnig afton och vi får bara runt sextio besökare vilket är nog för mig. Klockan nio släcker jag i Galleriet och åker hem. Trött.

Sålda papperslampor i Kv. Klockans Galleri, M.Kvick

Torsdag 28/10: Börjar dagen med att tidigt packa bilen med gitarr, förstärkare, sånganläggning och mickstativ, sedan sätter jag mig i ett möte med projektledningen i VI-projektet. Nu ska vi börja planera för vad jag ska göra i projektet och hur de inblandade bäst ska använda sig av mina illustrationer. Jag stänger ner datorn och kör till Mölnlycke för ännu en trubadurspelning. Kaffe, kaka och Lasse Dahlqvist. Kommer hem klockan 13.30 och rasar ner i soffan. Äter en smörgås, tar en kopp kaffe och slötittar på två avsnitt av Bloodline. Jag är ledig resten av eftermiddagen, sånär som på lite bokföring på kvällen (firman ska ju ha sitt gu’nås).

Fredag 29/10: Vaknar med en rygg som tycks ha knutit sig på mitten. Blir tvungen att starta dagen med yogaövningar för att räta ut den igen. Lyckas nästan med det, gör färdigt blogginläggen inför helgen, börjar skriva detta inlägg och cyklar ner till min ateljé och sätter på kaffet. Idag vill jag bli klar med ett bebisporträtt. Jag måste också koppla upp mig till ännu ett möte i VI-projektet kl.11.00.

Klockan är nu tre och jag blev precis färdig med porträttet. Efter dagens möte har vi nu en plan för vad jag ska jobba med i VI-projektet. Jag har fått till mig material att läsa igenom och filmer att se. Sedan får jag låta allt detta processa fritt i min tecknarhjärna och börja skissa.

Solen skiner ute och jag funderar nu på vad jag ska äta i ateljén idag. Ska nog gå ut och köpa något, eftersom vi har öppet i Galleriet till kl. 22.00 i kväll igen, och jag måste vara kvar. Veckan blev minst sagt intensiv, men rolig! Jag har inte hunnit skriva en rad, förutom detta inlägg. Men skrivande är inte allt mina vänner, och allt hör ihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s