Du är modig

Foto: Maria Wikström

Jag har fått höra det en del på sista tiden. Att jag är modig som vågar ge ut en bok, ställa mig på en scen, klä upp mig och bli fotograferad (se ovan). Det är oftast inte mina kulturvänner som säger sånt, utan det kommer från mina kompisar inom barnsjukvården och barn- och ungdomspsykiatrin. De är rara, men egentligen vet jag inte om de har rätt. Om debuten blir ett fiasko så är det pinsamt för mig, och tråkigt för förlaget, men det drabbar ingen oskyldig. I vården däremot, kan ett misstag bli ödesdigert. Jag vill hävda att gänget på jobbet är minst lika modiga som jag.

Sjuksköterskan är modig som vågar vaccinera pyttesmå prematurbebisar.

Barnmorskan och kuratorn är modiga som vågar puscha tillkämpat kaxiga högstadiekids att berätta för sina mammor och pappor att de har tid för abort och behöver någon som följer med och håller handen.

Psykiatern är modig som vågar bedöma självmordsrisken hos förtvivlade ungdomar.

Diabetessjuksköterskan är modig som vågar vägleda uppstressade föräldrar över telefon och tala om när de ska kolla ketonerna en gång till och när de ska skynda till akuten med ungen.

Så hur mycket min fåfänga än kittlas av alla uppmuntrande tillrop jag får inför debuten (troligen peakar jag som författare nu innan folk har läst), finns det en del av mig som tänker att debuten inte är en så stor sak. Inte jämfört med det läskiga mina jobbarkompisar, och även jag, gör när vi är i tjänst – försöker hjälpa andra människor. Tar ansvar. Gör bedömningar.

Och det i sin tur är ingenting mot de modiga familjer som kommer till oss och säger som det är – vi fixar inte det här själva, vi behöver hjälp.

Japp det var bara det jag vill säga. Avslutar med en bonusbild från ett reportage jag läste i Dagens Nyheter för tio år sedan, om en energisk byläkare i Kina. Han ser väldigt modig ut tycker jag. (Och om någon av er som läser misstänker att hela den här texten är ett försöka att dribbla bort mig själv, få mig själv att glömma hur sårbar jag gör mig genom att debutera, då kanske den personen har lite, lite rätt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s