Äntligen i mål

Som rubriken antyder har jag gått i mål med det stora och viktiga projektet: Råmanuset Till Nästa Bok.

Det har tagit längre tid än jag trodde, mycket längre. Jag hade ju, som jag säkert redan har nämnt här på bloggen, en naiv tro på att jag kanske skulle vara färdig innan utgivningen av min debutroman. Jag hade ju skrivit debuten på ett halvår, så jag tänkte att det skulle gå lika lätt och snabbt denna gång.

Men saker dök upp. Redigering av debuten, mammas bortgång och saker kring releasen. Jag tänkte att ”det är ändå kul att skriva under sommarmånaderna”, så jag satte en ny deadline: sista augusti. Insåg sedan att det inte skulle gå och sköt upp min egen deadline till sista september. Sedan sista oktober. Min förläggare Sofia fick läsa efter att jag hade skrivit ungefär en fjärdedel och kom med en del förslag. Men mina deadlines har hela tiden satts helt på eget bevåg.

Jag hade som mål att komma upp i ungefär 80.000 ord, då det är samma antal som mitt första råmanus. Den färdiga boken blev ungefär 82.000 ord. Som ni ser misslyckades jag, eftersom det här manuset visade sig ha massor av lösa trådar som behövde knytas ihop på slutet. Jag ville inte att det skulle kännas hafsigt och jäktat, så jag lät det ta lite tid. I slutändan kanske det blir så att jag får stryka saker tidigare i manuset och sammanfatta. Men där är vi inte än.

Jag började skriva på manuset till bok nummer två tre dagar innan jul. Det vet jag eftersom Scrivener har en funktion som heter skriv-historik där man kan se antal ord och tecken man har åstadkommit dag efter dag, vecka för vecka, månad för månad.

Här kan man se att aktiviteten gick ner månaderna kring själva utgivningen av debutromanen. Antalet ord i november skrevs under de första tio dagarna och november därmed är det också den månad då jag har skrivit mest effektivt. Jag var fast besluten att bli färdig!

Jag har ingen aning om varför det står ”manus” och ”annan” förresten, totalsiffrorna gäller bara det färdiga manuset och inget annat.

Totalt tog det alltså nästan ett år att bli ”klar”. Ett misstag jag gjorde den här gången jämfört med förra är att jag trodde att jag skulle kunna skriva bra på dagtid. Det visade sig att jag ändå skriver som mest och bäst nattetid mellan ca 23-02. En strategi jag ska ha i bakhuvudet inför bok nummer tre.

För ja, jag har börjat skissa på en ny ide! Det handlar mest om att jag har två huvudkaraktärer och deras relation till varandra klar för mig, däremot har jag inte riktigt någon motor i historien ännu. Bok nummer två låg liksom redan och lurade i tankarna under arbetet med bok nummer ett, men den här gången har jag i princip varit helt blank och tänkt att jag ”kanske aldrig skriver nån mer bok efter denna”. Jag misstänker att jag hade fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s