Den enfaldiga debutanten

Dygnet har bara tjugofyra timmar. Den som skriver utanför arbetstid behöver avstå från, eller drar ner på andra aktiviteter. Det är bara så det är. Författandet är självvalt, och för att parafrasera Edith Södergran ”det anstår mig icke att beklaga mig.”

Men jag kan tillstå, att i takt med att jag närmat mig tryckfärdigt manus har jag börjat fantisera om ett friare liv. Ett liv där jag flexar ut en fredag efter lunch och tar tåget till Assa i Köpenhamn eller åker norröver till Sofia i Luleå. Ett liv där jag äntligen blir klar med min specialistuppsats, rensar i källarförrådet, sätter upp bokhyllor samt ligger kvar i sängen på helgerna och läser romaner i timtal. Jag har föreställt mig hur tillfredställande det här ska vara, och hur jag sedan, med livet ”i ordning” ska dra mig in i mullvadshålet igen tillsammans med nästa manus.

Låter det enfaldigt? Ja, dygnet har tydligen bara tjugofyra timmar även för den vars manus gått i tryck, och det är ju fysiskt omöjligt att samtidigt ligga kvar i sängen, och göra alla de där andra sakerna. Dessutom. Att den som avslutat ett stort projekt behöver återhämtning borde i stort sett vem som helst kunna räkna ut, särskilt om denna ”vem som helst” har fem år studier på psykologprogrammet bakom sig och sjutton års kliniskt arbete. Att veckorna innan release innebär en del fix och trix, samt mental anspänning, borde inte heller komma som en överraskning. Men jo, allt detta har kommit som en chock.

Omslag: Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten, Systerkonspirationen.

Men ni behöver inte oroa er. Jag må vara enfaldig men jag är inte dummare än att jag kan tänka om. Nu är det mindre än två veckor kvar till release. Jag pausar de mer ambitiösa planerna, gläds åt att boken är här och så utsökt formgiven. Tänka sig att jag trots min enfald snart kommer ha debuterat.

2 reaktioner på ”Den enfaldiga debutanten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s