Läsning i limbo

Eftersom jag skickat mitt andra bokmanus till förlaget och ännu inte påbörjat ett tredje befinner jag mig i limbo. Skriv-limbo. Min sambo är förmodligen nöjd med att jag återigen kan se tre tv-serieavsnitt på raken en kväll. Han utbrast ”Det sa du förra gången också, men sen började du på en ny bok!” när jag i slutfasen av råmanusskrivandet lovade att vi ”snart” skulle kolla på tv-serier tillsammans igen.

Jag har också tid att läsa riktigt mycket igen och efter några feelgoodböcker kände jag för att skölja hjärnan först med en riktigt knastertorr biografi om den mest kända svenska nazistledaren och nu har jag övergått till Hemingway. Trots att jag faktiskt skrev ett specialarbete om Ernest Hemingway någon gång på högstadiet (och naturligtvis läst flera noveller under skoltiden) har jag aldrig läst någon av hans romaner.

En fest för livet baseras på författarens egna anteckningar från hans år i Paris under 1920-talet. Han hävdar i boken att han av en slump fick tillbaka en koffert som hade förvarats i källaren på hotell Ritz i Paris i slutet av 1950-talet. Den innehöll flera anteckningsböcker och dagböcker från tiden som den då åldrande Hemingway trodde att han hade förlorat för alltid. Det här var bara några år innan självmordet och Hemingway satte i gång att använda sig av anteckningarna för att skildra tiden mellan 20-30.

Att få läsa om den store machoförfattarens första stapplande försök att skriva en hel roman, hans möten med utgivna kollegor som F Scott Fitzgerald och Ezra Pound inspirerar faktiskt mycket mer än jag anade när jag började läsa. Dessutom är han inte alls så fåordig eller snål med utläggningar som den berömda isbergstekniken vill göra gällande. Flera gånger under läsningen har jag kommit på idéer till mitt tredje manus som jag skrivit ner i mobilens anteckningar.

Det återstår att se hur mycket av Hemingway som fastnar på framtida boksidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s