Hur är författarlivet i Portugal?

Många drömmer om att fly från kylan och överge vardagen för att leva författarliv på sydligare breddgrader. Det testar jag just nu, fast inte hela långa vintern. Jag är mer än tacksam för fyra veckor här i Portugal.

Jag har redan fått många frågor om detta, så i det här inlägget svarar jag på hur det kan fungera rent praktiskt att vara utomlands och skriva bok.

Hur sjutton har ni möjlighet att göra detta?
– Jag vet, det är mest pensionärer som har tid och tillfälle att sticka utomlands en hel månad. Ofta är det arbete och barn som gör att det inte går att ge sig iväg. Nu hade vi tur att både makens och min jobbsituation tillåter arbete på distans samtidigt som vår lillpojk är utflugen och pluggar i USA. Dessutom – om man har gått igenom en form av livskris är man nog mer benägen att ta chansen och göra saker medan man verkligen kan. Vem vet hur hälsan är om tre, tio eller femton år?

Varför valde ni Portugal?
– Förutom att vi var nyfikna på landet och hade hört mycket gott om det så är det prisvärt här under lågsäsong. Vi var inte ute efter tropisk värme, men det är definitivt varmare än hemma. Efter lite sökande hamnade vi i Lagos på västra Algarvekusten.

Hur har du lagt upp skrivandet?
– Jag har tre eller fyra dagar i veckan som är helt avsatta till manusarbete och mitt andra skrivjobb. Då sitter jag här hemma i radhuset, antingen i köket eller vid skrivbordet i sovrummet. Deras wifi funkar perfekt. Övriga dagar när vi har annat planerat, golf eller utflykter, siktar jag ändå på ett par timmars skrivande på morgonen. För att ta tillvara på dagen så mycket som möjligt är det både tidig läggdags och uppstigning som gäller. Det är tur att vi inte har några vänner här som vill umgås, det hade varit svårt att hinna med.

Hur är vädret?
– Det är stora kontraster. Jag har haft användning för allt från bikini och shorts till dunjacka och mössa. I går, 1 december, hade vi bara 3 grader vid sjutiden på morgonen, men det steg till 22 vid lunchtid. På eftermiddagen fick vi ett infall och åkte till stranden där vi tog ett dopp i det 18-gradiga havet.

Största fördelarna?
– Den stora bonusen är dagsljuset! Den här tiden på året är det ljust från ca 07:30 till 17:30 och vi är utomhus mycket mer än hemma. Omgivningarna är fantastiska att promenera i, både i bostadsområdet och längs alla stränder. Visst hade jag sett bilder härifrån Algarvekusten men jag var inte beredd på hur många och hur vackra stränderna är. De höga klipporna som stupar ner i havet tar andan ur mig och det är en underbar känsla att bli så hänförd av naturen.

Största nackdelarna?
– För skrivandet är det samma som ovan, allt det härliga som lockar utomhus. Det behövs mycket disciplin eftersom hjärnan lätt kan luras till att tro att man är på semester. Sedan är det ju tyvärr så att tvivel och svackor dyker upp oavsett var man är.

Är det inte dyrt att vara borta så länge?
– Allt är ju relativt. Eftersom vi spelar golf visste vi att det finns researrangörer som har förhandlat sig till bra priser på så kallad ”longstay” med självhushåll. Det finns paket från ca 12 000 kr per person och månad. (För oss ingår även tio rundor golf. Tyvärr vet jag inte vad det kostar utan, men det borde vara några tusen billigare.) Resa och ev. hyrbil tillkommer. Vi spenderar inte mer pengar på mat här än hemma. På tre veckor har vi bara varit ute på restaurang kvällstid tre gånger. Japp, så tråkiga är vi. Vi äter hellre ute på lunchen och tar något lätt hemma på kvällen. Vi är ju är här för att leva vardagsliv, inte för att semestra.

Är det fortfarande en dröm att kunna skriva bok utomlands på vintern?
– Helt ärligt så hade jag förmodligen fått mer skrivet och redigerat hemma i mörka och kalla Sverige. Men det struntar jag i, för det här är en så härlig upplevelse att jag gärna gör om det. Och jag har en tanke … Om vi åker till samma ställe nästa gång kommer nyhetens behag inte vara lika stort, och därför kan jag garantera att jag skulle bli mer effektiv. Bra va? Att skriva råmanus här någon gång vore riktigt trevligt. Även om det dröjer tills jag är pensionär så känns det som en väldigt bra plan för de ruskigaste höst- och vintermånaderna.

2 reaktioner på ”Hur är författarlivet i Portugal?

  1. Mycket bra tänk du har Caroline. Jag önskar att du skriver och att din bok snart kommer ut på marknaden. Jag skriver gärna i Levanto i det södra v Ligurien. Och precis som du skriver om så tar vandringar i bergen och i de små byarna tid av skrivandet, och samtidigt ger det inspiration. Lycka till och tack för alla dina tips ! ! !

    • Tack för din fina kommentar, den värmer verkligen. Det låter härligt att vara i Italien och kombinera skrivande med vandring. Lycka till själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s