Intrig och ett oemotståndligt erbjudande

Egentligen hade jag ingen intrig, bara ingredienser. Till slut var jag tvungen att försöka knåda fram någon sorts handling. Det borde väl inte vara så svårt för en professionell manusförfattare?

Åtminstone inte en som jobbar med dramatik. Men det gör inte jag. Mina manus skrivs mestadels ut på såna där kort, eller lyser från en prompter. För att programledare och artister och prisutdelare ska säga rätt saker, på ett sätt som låter naturligt, men samtidigt är ändamålsenligt, effektivt och gärna lite roligt.

Japp, det är ett yrke som finns. Och ett hantverk, som man säkert kan ha nytta av i olika sammanhang. 

Men det är inget som hjälper en när man ska skapa en logiskt hållbar intrig.

Varje gång jag tyckte mig ha löst något problem uppstod ett nytt. Eller två. Det var som att kämpa mot en hydra. Om hon hade gjort så, och det var så, varför gjorde han inte bara så? Det stämde ju inte! Såvida inte … det var så, och hon gjorde … så! Just det! Men … i så fall borde ju han redan ha gjort så? 

Jag utvecklade snart en beundran för folk som sysslar med sånt här till vardags. Med lätt hand, som det verkar. För mig kom ingenting naturligt. Jag fick banka och banka på pusselbitarna.  

NU

En västgötsk kulturpersonlighet hör av sig. Han har hört talas om bokreleasen jag planerar i Lundsbrunn, min lilla uppväxtby där handlingen utspelar sig. Nu erbjuder han sig att bistå med ett sceniskt framträdande på fem till tio minuter, ensam eller med sin teaterensemble, baserat på boken (som han ännu inte har läst). Är jag intresserad?

Givetvis är jag intresserad! Det är ett oemotståndligt erbjudande. Initiativkraften och bristen på blygsel hos den snart 84-årige teatermannen gör mig både hedrad, rörd och upplivad.

Jag funderar först på vilka bitar som kan vara lämpliga att gestalta, men kommer snart på att det enda raka är att skicka över hela manuset och låta honom läsa igenom det från början till slut. Och så får vi se om han får feeling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s