Ett ljus i mörkret: Min skrivresa, del 9

Åtta månader tog omskrivningen av mitt debutmanus Konungens sändebud.

Jag la ner själ och hjärta i arbetet. Skrev, skrev om, strök och la tillbaka (efter en omgång då jag upptäckt tjusningen med slyröjning och gått lite väl hårt fram med Delete-knappen). Utanför fönstret gulnade sommarlöven innan de slutligen föll till marken och täcktes av snö. Inomhus i min skrivhörna stod tiden stilla, för det var alltjämt försommar år 1543.

I december 2020 fick mitt hjärta genomgå ett stresstest av rang. Det var kväll, och som vanligt ägnade jag mig åt redigering av mitt manus. Jag hade satt ett mål att använda julledigheten till att göra en sista genomgång från början till slut, så det var bråttom att inarbeta Lenas senaste inspel. Plötsligt dök en mejlavisering upp, som en banderoll i sidan av skärmen. Förhandsvisningen av mejlinnehållet fick min puls att rusa.

Hej Tua!

Sedan ett halvår tillbaka jobbar jag som ljudboksförläggare på bokförlaget Lind & Co. Innan dess var jag dock i många år på Piratförlaget, och i januari i år läste jag för det förlagets räkning ditt manus ”Konungens sändebud” med stort nöje …

Aldrig har jag tryckt så snabbt på tangentkombinationen Alt+Tab för att byta fönster och klicka upp mejlet i sin helhet.

… och rekommenderade mina dåvarande kollegor att titta vidare på det för en eventuell utgivning. Jag tyckte att det var riktigt välskrivet och jag sveptes med i handlingen. Dessutom med en väldigt stark kvinnlig huvudperson som jag tror skulle kunna gå hem hos läsarna.

Har du hittat något förlag för boken ännu? Om inte så är fallet skulle jag vara väldigt intresserad av att få läsa på nytt, men nu för Lind & Co:s räkning.

Sedan följde en redogörelse för att manuset skulle bedömas för olika utgivningsformat, samt hur förlaget skulle bidra till manusets förädling, ifall vi kom överens om ett samarbete. Mattias frågade också hur det gick med uppföljaren, eftersom jag i följebrevet berättat att det skulle bli en sådan. Jag stirrade på skärmen. Hjärtat dunkade så hårt att det kände som om det var på väg ut ur bröstkorgen. Hjärnan kickade in. Det var ett lurmejl. Någon ville skämta aprilo med mig. Snabbt googlade jag Mattias Boström. Han fanns på riktigt. Arbetade på Lind & Co. Hade jobbat på Piratförlaget. Darrig på tangenterna plitade jag ihop ett svar.

Hej Mattias!

Åh, var det du som var mitt enda ljus i mörkret? (läs: nej, jag har ännu inte fått napp av förlag) Den positiva refusen från Piratförlaget var det som gjorde att jag valde att satsa på en omarbetning med hjälp av den duktiga lektören/(frilans-) redaktören Lena Sanfridsson. Lena fick naturligtvis ditt (anonyma) omdöme som ett av inspelen till hennes kritiska och stenhårda granskning av ”Konungens sändebud”. Jag har alltsedan i somras arbetat om manuset, gjort karaktärerna djupare, tajtat till dramaturgin, sett över den historiska korrektheten, kortat betydligt och dessutom anpassat det mer även för ljudbok genom fler och tydliga citatmarkörer. Just nu när jag såg ditt mejl satt jag med finredigeringen av de tre sista kapitlen som jag ska skicka till Lena S innan jul. Hon har alltså redaktörsbearbetat hela manuset och jag tycker själv att omarbetningarna gjort det väldigt mycket bättre. Det tycker hon också 🙂. Smaskigt, effektivt, fartfyllt och spännande är hennes omdöme.

Min plan är att färdigställa omarbetningarna innan nyår och återigen skicka till förlag. Det första jag tänkt skicka till var just Piratförlaget, på grund av den positiva refusen. Men nu när du flyttat på dig skickar jag hemskt gärna manuset till Lind & Co. Jag fick en refus från dem första svängen. Hoppas du kommer att gilla den omarbetade versionen! Eller är det den tidigare du vill ha igen? Hoppas inte, för den nya är bättre! 🙂

Mitt mål är att bli utgiven i alla format (att få hålla boken i handen är ju drömmen för alla debutanter) men jag lyssnar själv oerhört mycket på ljudböcker nuförtiden eftersom jag ägnar all övrig fritid åt mitt eget skrivande och bara har tid att ”läsa” när jag promenerar, lagar mat osv. Så jag är väl insatt i ljudbokens storhet.

Så snart jag är klar tar jag tag i bok 2, ”Konungens ultimatum” igen. Omarbetningarna av ettan leder till en del ändringar i det jag hittills skrivit på uppföljaren och jag har därför valt att ”parkera” den och fokusera på att få ettan klar. Men om jag har chans att bli utgiven med ettan kan du vara säker på att jag sätter full fart med tvåan!

Du gjorde min kväll! Blev alldeles svettig när jag läste ditt mejl, puuh. Att bli författare är den mest ödmjukhetshetsskapande aktivitet jag någonsin gett mig in på.

Vill du ha den tidigare versionen av manuset, invänta det omskrivna eller både och?

Totalt filterlöst, jag vet. Istället för att avsluta med den sedvanliga hälsningsfrasen Med vänliga hälsningar hade jag lika gärna kunnat låta fasaden falla helt och skriva: Vill du att jag donerar en njure? Hjärtat eller levern? Vad som helst, bara du gillar mitt manus.

Mejlväxlingen fortsatte. Mattias ville gärna läsa den omarbetade versionen, särskilt efter att Lena klassat det nya manuset som smaskigt, effektivt, fartfyllt och spännande.

Efter den kvällen la jag om möjligt ännu mer omsorg i redigeringen. Äntligen hade jag en intressent för mitt manus. Nu gällde det att slipa till perfektion!

Tillägg

Mattias vill gärna att jag påpekar att han först kontrollerade med Piratförlaget om de fortfarande var intresserade av manuset innan han kontaktade mig. Om de hade sagt att de fortfarande diskuterade manuset med mig så ville han inte störa den relationen. Men när han fick svaret från de tidigare kollegorna att Piratförlaget till slut hade valt att tacka nej till manuset och därför inte såg något hinder att kontakta mig, så mejlade han mig direkt. I och med att han hade fått kunskapen om manuset under tiden hos sin förra arbetsgivare ville han helt enkelt att allt skulle gå schysst till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s