Rassel och Swish

Jag hade förstått att det fanns författare som först skrev ett helt manus, sedan började redigera. Det lät metodiskt och rimligt. 

Men så arbetade inte jag. Jag hoppade mellan alla faser, nivåer och kapitel. Jag duttade överallt, med alla penslar på en gång.*

Det är likadant när jag skulpterar i trä. Ibland måste jag slipa en viss del alldeles blank, till och med olja in den, trots att ytan senare kommer att täljas bort.

Sista veckan rasslade det till. Och plötsligt var första versionen klar.

NU

En releasefest kräver, tror jag, framför allt åtta saker: Lokal, gäster, böcker, penna, något att äta, något att dricka, något att säga, något som händer. 

Allt detta är fixat inför ikväll. Utom böckerna. Jag skulle ha fått hem en ny pall igår, men det fick jag inte. Nu är tanken i stället att böckerna ska levereras till förlaget idag, några timmar innan festen börjar. Det vore väldigt, väldigt bra om de gör det.

Bokförsäljningen har redan startat lite här och var, pö om pö. Mitt konstiga förfaringssätt med många releasedatum har luckrat upp det hela.

Minns ni Robban, till exempel? Han har nappat! Och på mataffären i Lundsbrunn säljs Linnés arvinge genom att kunden swishar direkt till mitt företagskonto. Jag kan alltså följa försäljningen i mobilen. Till min häpnad har en av köparna exakt samma namn som en av figurerna i boken. Jag sms:ar henne omedelbart för att bedyra att det är en ren slump. Lyckligtvis tar hon sammanträffandet med ro.

Bilen är packad med den lilla skvätt böcker jag har kvar samt lite annat smått och gott. En enda sak återstår. Jag går ut på balkongen, hämtar fotoväggsduken och viker ihop den. Den har förvarats utomhus under den senaste veckan i ett sista desperat försök att mildra doften. Har det funkat? Det märker vi snart.

Jag stänger bakluckan och sätter kurs mot Café Opera.

* Läs gärna Pers kommande kontrasterande inlägg!

LIVEUPPDATERING! Böckerna är på plats! Alla förbeställda exemplar är dedikerade, uppmärkta och sorterade i bokstavsordning! Om 85 minuter börjar det!

4 reaktioner på ”Rassel och Swish

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s