Hur kom du fram till din boktitel?

Hur kom du på titeln till din bok? Fanns den redan när du började skriva, eller tillkom den i efterhand?

Samuel: Den fanns inte med från första början, men utkristalliserade sig nog ganska tidigt. Problemet är att min skrivprocess var så utdragen och lågintensiv att jag har glömt bort stora delar av den. Men jag vet att det aldrig fanns några alternativa titlar, Linnés arvinge kändes rätt hela vägen.

Per: Jag hade en arbetstitel – Förortens Fångar – men förlaget menade att det lät för mycket som en äventyrsbok för ungdomar. Typ Jakten på den Försvunna Skatten. Så vi förenklade till Fångarna, ett ord som kanske dessutom blir lättare att komma ihåg. Sedan finns det ju ett serienamn också och det tog desto längre tid att sätta, men i slutänden plockade jag upp en plotline som gick genom alla kommande böcker och döpte efter den: Messias-projektet.

Emma: Jag kom på titeln ”En man till Amanda” först av allt, sedan skrev jag boken.

Victoria: Jag hade jättesvårt att komma på en titel! Inte ens när råmanuset var klart visste jag vad boken skulle heta. Jag ville gärna ha en titel med bara ett ord, men det låter så lätt som en deckare. Jag testade massa olika varianter, googlade runt på tips om hur man väljer titel, bollade med skrivkompisar, studerade alla böcker i bokhyllan, funderade på vad titlarna signalerade. Och som vanligt sökte jag också svar i musiken, de låtfraser som dök upp i huvudet när jag tänkte på boken. En av dem var ”Och du ska ta mig härifrån”, från Kents När det blåser på månen. Vips så fanns titeln, Härifrån. En symbol både för längtan bort och den där platsen där man är född.

Tua: Jag hade två arbetstitlar i tidigt skede, men när jag på allvar tog tag i skrivandet kom den slutliga titeln till mig på ett ganska självklart sätt, eftersom den manlige huvudpersonen är utsänd av kung Gustav Vasa. Jag vägde mellan Kungens sändebud och Konungens sändebud, men insåg att det sistnämnda lät mer majestätiskt och ödesmättat. Uppföljarens titel var det faktiskt sambon som kom på. Han hade läst slutet på den första boken och sa: ”Nästa får väl heta Konungens ultimatum?” Och så blev det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s