Bekräftelsetörst x 2

Jag hade bett provläsarna återkomma inom fyra veckor, men för den som har lite tid över och läser snabbt tar det ju egentligen bara några timmar att plöja ett bokmanus. Så det dröjde inte länge förrän den första domen kom. Och den var positiv! 

Jag skrev ett långt svar. Orden vällde fram. Märkte du den grejen? Tänkte du på den ledtråden? Mitt bekräftelsebehov var omättligt.

Jag var på helspänn under hela sportlovsveckan. Närsomhelst kunde det surra till i mobilen. En till som hade läst!

Planen var att ta in alla synpunkter, redigera, och sen skicka till förlag i slutet av april. Men en förläggare som jag hade lärt känna genom spökskrivaruppdragen visste att jag hade ett manus på gång och bad om att få titta på det redan nu, vilket hon givetvis fick.

Och en kväll, medan vi fortfarande var i Sälen, kom ett sms. Hon undrade om vi kunde höras nästa dag.

Att en förläggare vill prata om ens manus – det kan väl nästan bara betyda en sak?

NU

Om du någon gång har varit inblandad i en scenföreställning, eller förberett ett middagstal, eller tillverkat en gåva med dina egna händer, då vet du att det där du har skapat inte blir komplett förrän det når fram, förrän det tas emot, förrän det möter en människa.

Scenfolket och middagstalaren kan surfa på mottagarnas ögonblickliga reaktioner, givaren kan räcka över sin present och se den landa, men författaren släpper ner en sten i en brunn och lyssnar förgäves efter ett plums. Blir boken läst? Blir den utläst? När och var sker det? Vad händer i läsaren?

Därför är det så oändligt tillfredsställande när någon hör av sig och berättar om sin läsupplevelse. Jag börjar tro att detta är det viktigaste av allt, viktigare än försäljningssiffror, listplaceringar, publicitet, ekonomiskt resultat. Känslan av att ens verk nått fram.

Har du hunnit läsa Victorias, Tuas, Emmas eller min bok (Pers kommer snart!) – hör gärna av dig och dela med dig, om du vill! Det betyder mycket för oss. Nästan allt, faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s