Vilka grejer ska man ha?

Du har sett dem förr: vännerna som bestämt sig för att de ska börja med någonting nytt, där första steget är att skaffa sig all den rätta utrustningen. Dags att börja cykla så då köper man en supervariant som kostar lika mycket som en bil, en tajt cykeldräkt, pulsklocka, app med de bästa rutterna och jämförelsetider att slå … Det finns en lista för varje aktivitet. Hur ser den listan ut för skrivande?

Ibland kommer det upp frågor i författarforum om vilket program som folk använder för att skriva, hur de strukturerar sina personkort och annat spännande tekniskt. Svaren kan bli hur invecklade som helst. Du har säkert hört talas om de där specialgjorda skrivprogrammen för författare som håller koll på ”plot-trådar”, karaktärers namn, kapitelstrukturer och annat. Jag tycker de låter superspännande och har kollat massa videor som förklarar hur de funkar. Spännande, men totalt opraktiskt. Och kanske rent av skadligt?

Problemet med all typ av ”grejs” är att de inte sköter jobbet åt dig. Du kan ha den tajtaste cykeldräkten i världen och ändå inte prestera som du vill ute på asfalten. Och du kan ha världens mest anpassade ordbehandlare, men i slutänden är det ändå du som måste skriva boken. Man får fråga sig själv: är problemet med mitt skrivande verkligen att jag är för rörig? Behöver jag ett specialprogram för att jag inte klarar av att lösa uppgiften annars, eller är det här bara en ursäkt för att känna att jag verkligen satsar? Att jag gör det här på riktigt?

Själv har jag alltid bara använt den vanliga gamla ordbehandlaren i datorn, strukturerat kapitel i Excel och till och med gjort plotlines i Powerpoint. Jag har inte fått så många coola funktioner på köpet, vilket betyder att jag inte har någonting att gömma mig bakom. Det är bara texten och jag. Det finns säkert läsare därute som har ett specialprogram för någon del av sitt skrivande och om det funkar för er så är det bara att gratulera. Mitt budskap är inte att ni ska sluta med det utan att de som precis börjar skriva inte ska lura sig själva att tro att man kommer längre eller tar skrivandet mer seriöst bara för att man köper ett visst datorprogram. Många klassiker har skrivits på skrivmaskin och för hand, så sök bara upp de här programmen om du verkligen måste ha något särskilt. Som en resurs som tar hand om ett problem du redan har. Låt det inte bli ett sätt att lösa problem som du inte visste fanns.

I slutänden är allting ändå bara ord på en sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s