Du är Gud.

Michelangelos ”Adams skapelse” från Sixtinska kapellet.

Jamen, alltså, det går ju bra det här. Tredje veckan i rad som jag lyckas hålla mig till planen! Det är en ny era, kära läsare. Kanske har jag blivit vuxen till slut. Vem vet, en vacker dag kanske jag till och med slår på stort och börjar pensionsspara?

Men åter till skrivskolan. Stick to the plan.

Okej, så vid det här laget har du förhoppningsvis en idé du tror på och en ingång i manuset, vare sig det nu är en bild, som det oftast är för mig, eller en dialog, en actionscen, en kärleksakt eller något helt annat. Yes. Nu börjar det roliga! Sätt igång! Skriv. Skriv det där som dyker upp i dig, även om du inte vet vad det är än, var det ska placeras. Det är ju det som är så fiffigt med dagens ordbehandlingsprogram, man kan klippa och klistra hur mycket man vill! (Vilket också kan vara en förbannelse när man går vilse så småningom, men det ska du inte bekymra dig för nu. Nu handlar det om att få ihop text, hitta ett spår.)

Man pratar ibland om att det finns handlingsdrivna manus och karaktärsdrivna manus. Det bästa är såklart en kombination, men ett handlingsdrivet manus kanske fokuserar mer på ett mysterium, en mordgåta, en uppgift som ska lösas, medan ett karaktärsdrivet manus mer handlar om någon eller några personers inre resa. Här får du känna efter vad som är rätt för dig, men när jag skriver handlar det alltid om karaktärerna. Det är för mig den stora poängen med att skriva, när jag kommer in i ett riktigt flow känns det som att jag kan koppla in mig i karaktärernas hjärnor och se, höra, känna, minnas och tolka allt på samma sätt som de. Jag får leva andra liv samtidigt, parallellt med mitt eget! Precis som när jag läser en riktigt bra bok eller ser en grym film, jag är där, mitt i händelseförloppet, det finns liksom inget filter emellan. Det är en magisk upplevelse.

Så vi föreställer oss att du skriver på, det går bra, du lär känna karaktärerna, det händer lite grejer, du vet ungefär vart ni ska – och så plötsligt tar det stopp. Ofta ca femtio sidor in. Du sitter där och stirrar på skärmen och kommer inte på någonting alls längre. Vad hände?

Jag tänker att det är ungefär som på en fest när du har konverserat din okända bordsgranne en stund, ni har leende redogjort för jobb och boende och familj och ytliga intressen och relation till värdparet och sedan …? Sedan tar småpratet slut och en obekväm tystnad infinner sig. Det är ett vägskäl. Antingen reser du på dig och hittar någon annan att prata ytligt med, eller så sitter du kvar och lyfter på första lagret av artighet för att se vad som poppar upp. När det gäller manus rekommenderar jag det senare.

Ja, jag är ledsen, men det är nu du ska börja om från början. Tänka en gång till. Läsa det du har skrivit och fundera på vad som egentligen finns där, under karaktärernas yta. Är huvudpersonens relation till sin bästa vän verkligen helt okomplicerad? Är beslutet att inte skaffa barn så ömsesidigt som ditt kärlekspar vill få det att framstå som? Och när din karaktär säger: ”Jag älskar dig” till sin parter, vad menar han egentligen? ”Om du lämnar mig tar jag livet av mig?” Eller: ”Förlåt för att jag slog dig igår?” Eller kanske: ”Förlåt för att jag betedde mig så dumt att du tappade humöret och slog mig?” (Haha, ja, i min värld finns det alltid ett mörker bakom fasaden.)

Jag tror att femtiosidorskrisen ofta handlar om att man går lite för fort fram. Håller sig lite utanför. Kanske är texten du har skrivit snarare ett synopsis, en sammanfattning av det som ska bli ditt manus så småningom. Du och dina karaktärer har presenterat er för varandra och du har varit snäll och artig, men det är faktiskt inte ditt jobb. Så nu ska du gräva. Syna dem. Ifrågasätta. Pusha dem till det yttersta. Få dem att avslöja sina djupaste hemligheter och innersta önskningar, sedan kan du fundera på om du vill uppfylla dem eller inte. För du har makten. Och härligheten, i evighet, amen.

Det är inte ofta man får leka Gud, men när du skriver får du det. Njut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s