Dagar kvar till släppet

På måndag smäller det. Min bok – utkomsten av sju-åtta års hårt arbete för att skriva något värt att läsa – kommer ut. Det känns underligt att tänka på. Jag som gått så många promenader och fantiserat om just den dagen, som bitit ihop i uppförsbackarna under löpningen med hjälp av tanken på hur skönt det ska bli när någon läser det jag skrivit, som dag efter dag nött på manus efter manus … äntligen är det dags. Och inuti känns det helt tomt.

Missuppfatta mig inte, det ska bli fantastiskt och spännande att se vad som händer nästa vecka, men världen snurrar liksom på ändå. Vad ska vi äta till middag? Budgetmöte på jobbet. Bilen måste servas. Vad gäller för inreseregler i Italien? Allt det där vanliga tar plats ändå.

”Fångarna” släpps som e-bok och ljudbok inläst av Jonas Malmsjö. Det betyder inga pappersexemplar, inget signerande och ingen turné i bokhandlarna. Allt sker digitalt och online. Marknadsföringen fokuserar på PR och synlighet i sociala medier = korta steg mellan intrycket (”titta vilken häftig bok”) och köpet (”lägg till i din ljudboksapp”). Jag håller tummarna att tillräckligt många vill läsa den för att den inte ska försvinna i mängden. Om en ljudbok kommer upp på någon topplista så kommer snöbollseffekten igång, folk läser för att andra läser, men det krävs en del för att komma dit. Kommer min bok bli en tillräcklig snackis för att nå igenom bruset? Blir det så där tyst och lugnt efter släppet som alla säger? Ett antiklimax? 

En bra grej med digitala böcker är att man kan få ut massa statistik om läsande, var/när folk pausar boken och läsbeteende. Jag har inte full koll på ännu exakt hur mycket sånt som jag som författare kommer kunna se, men du kan gissa att jag kommer gå loss rejält på alla siffror jag kan få. Jag är ju statistik-fetischist. Kanske kan jag återrapportera lite till er här på bloggen också senare i år.

Happ, en ganska babbligt inlägg från mig den här veckan, men kanske är jag ursäktad. Hjärnan är liksom någon annanstans. Men det kommer fler ”så gör man”-inlägg senare i år, jag lovar. Jag måste bara få tillbaka lite av självförtroendet först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s