Boksläppet som inte märktes

Boksläpp, vilket konstigt ord. Igår var det min tur att släppa boken, men det blev inte ett enda fall, inte ens från låg höjd. För böcker är man rädd om. Ord, kan man däremot behandla lite hur som helst. Det som är otänkbart ena årtiondet kan vara på allas läppar några år senare. Är det någon som vet vem som var först med att släppa sin bok?

Jag fick lära mig tidigt som journalist att boksläpp heter det inte, då kan författaren bli förolämpad. Böcker har releasedatum. Nu släpps det böcker varje dag och även vid ljudböcker och e-böcker talas det om boksläpp – på samma sätt som man alltid har pratat om skivsläpp.

Det finns inget rätt eller fel när det gäller att fira sin bokrelease, oavsett vad man kallar det. För mig har det varit viktigt att debutboken inte skapar stress och maj det här året har bjudit på tillräckligt mycket av den varan. Dessutom har jag haft boken i min hand flera veckor redan, recensionsex har skickats ut, den finns på det lokala biblioteket och bokhandlarna i stan har tagit in den. Det känns som jag har firat tillräckligt mycket redan.

Däremot njuter jag stort av att se andras boksläpp firas. Det är något vackert med att uppmärksamma både bok och författare. Jag deltar gärna på virtuella releaser där författare, förläggare och andra bokpersoner intervjuar och intervjuas. Det är härligt med personer som slår på stort och ger sin bok skjuts ut i vida världen. Men det är inte för mig. Inte just nu. Inte för den här boken. Den får flyga iväg lite stillsamt i sin ensamhet och det känns passande såhär på Kristi himmelsfärd.

I framtiden kanske jag ångrar mig, men jag skulle inte tro det. För mig är det just nu viktigare att fira det lilla. En nyfunnen författarvän, ett par fina ord om boken, en beställning från ett bibliotek jag inte visste fanns. Och på måndag kommer tjejerna. Den lilla klick som vår bokcirkel sedan femton år tillbaka består av. Vi träffas, pratar, dricker vin och diskuterar böcker. Jag vet att några av dem har läst min bok. Det ska vi fira med rosa bubbel och chokladpraliner.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s