Välj förlag med omsorg

Okej, lätt att säga, tänker den som bara vill att ett enda, vilket förlag som helst, ska se dig, höra dig, läsa dig. Och tacka ja.

Målbilden – att få skriva kontrakt! Men med vilket förlag?

Men oftare än man kan tro får man intresse från flera förlag samtidigt. Och då gäller det att tänka efter, om man inte redan har gjort det när man skickade sitt manus till förlag. Vad är viktigt för dig vad gäller förlag?

För mig var det avgörande att förlaget publicerar i alla tre formaten (tryckt bok, ljudbok, e-bok). Jag ville så gärna hålla min debutroman i handen. Jag ville också att mina ljudboksälskande vänner ska kunna läsa den, och e-boken – ja, den är ju så enkel att producera så jag ser ingen anledning till att inte finnas i det formatet.

En annan sak som jag hade hakat upp mig på var tiden. Jag ville så gärna att boken skulle komma ut under våren eller försommaren, när odlingsintresset är som störst. Och där tog min kravlista slut.

I efterhand, om man får vara kräsen, kan jag lägga till några saker på min att-önska-lista från förlaget. Jag vet nu att jag uppskattar att ha en personlig kontakt med förlaget. Jag vill känna att vi är ett team som jobbar för samma sak. Jag vill ha en proffsig redaktör som hjälper manuset att bli bästa versionen av sig själv och jag vill kunna bolla frågor och resonera kring texten. Jag tycker också att en bra korrekturläsare är viktig. Jag vill att formgivaren förstår mina önskemål om omslaget men utformar det utefter sitt eget huvud. Och jag vill gå på förlagsträffar, vara delaktig i marknadsföringen och vara välkommen till bokförlagets monter på bokmässan i Göteborg.

Jag har alltså en kravlista och en önskelista och även om alla punkter på min önskelista inte blev uppfyllda den här gången så hoppas jag på fler böcker framöver och då vet jag vad jag letar efter. Det är som att köpa lägenhet eller hus, det krävs en del visningar och kanske till och med köp innan man hittar helt, hundra procent, rätt.

Det bästa rådet jag kan ge någon som får erbjudande om kontrakt från förlag är att kontakta författare som har erfarenhet av förlaget sedan tidigare. Ställ frågor kring det som är viktigast för dig. Lyssna mellan raderna och jämför gärna förlagen med varandra. Som sagt – är ett förlag intresserat finns det goda chanser att fler nappar! Du vet var jag finns om du vill ha frågor kring mitt förlag. Bara att höra av sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s