Nämn några författare som du beundrar och varför du gör det!

Samuel: Sture Dahlström för att han är fri, Karin Fossum för att hon är klockren, Tomas Tranströmer för att han är sublim, Astrid Lindgren för att hon är Astrid, Jonas Gardell för att han har skrivit En komikers uppväxt.

Per: Jag beundrar egentligen rätt få för vad de skrivit, men massvis av författare för att de kämpat på och kör sin grej. Jag beundrar alla de som går sin egen väg och skriver sitt manus, som kämpar på trots alla refuser. Så med risk att låta fånig: jag beundrar er som läser den här bloggen och kämpar för er dröm varje dag. Ni har allt att bevisa, men ger inte upp. Det är true grit. 

Emma: Dean Koontz för att han är så produktiv och hanterar sina karaktärer så kärleksfullt. Arto Paasilinna för att han är så rolig. Agatha Christie för alla kluriga intriger. 

Victoria: Helena von Zweigbergk för att hon är en mästare på dialoger och att ändra stämningen i en scen med väldigt små medel. Karin Smirnoff och Kristina Sandberg för att de vågade skriva helt på sitt eget sätt i sina respektive trilogier (Jaana Kippo-serien och böckerna om Maj), även om det avviker från normen. Stephen King för att han är outtröttlig och episk, med ett fantastiskt sinne för detaljer och stämning. (Även om jag gillar hans mindre skräckiga romaner/noveller bäst, som The Body och Shawshank Redemption.) Jonas Hassen Khemiri för att han både skriver fantastiskt och verkar vara en så klok person. Kerstin Ekman för att hon skrivit så mycket bra, men framförallt Händelser vid vatten och S/Y Glädjen som skrämde skiten ur mig när jag var yngre, jag blir fortfarande obehaglig till mods när jag tänker på dem. Plus en massa andra, jag skulle kunna fortsätta rabbla sida upp och sida ner! 

Tua: Margaret Mitchell för att hon har skrivit tidernas bästa kärlekshistoria. Dessutom är ju Borta med vinden en tegelsten och hur hon lyckats åstadkomma ett sådant omfattande mästerverk utan hjälp av moderna ordbehandlingsprogram är en gåta. Astrid Lindgren för hennes underbara sagor. Majgull Axelsson för att hon skapar en bitterljuv melankoli i sina alster. Sofia Rutbäck Eriksson för att hon lyckas skriva många böcker på rekordtid utan att ge avkall på kvalitén.

En reaktion på ”Nämn några författare som du beundrar och varför du gör det!

  1. Oj, oj, man ska kontrolläsa sina inlägg innan man postar, klart att inte Kerstin Ekman skrivit S/Y Glädjen, det är ju Inger Alfvén! Förlåt, förlåt och tack kära svärmor som uppmärksammade mig på fadäsen! 😳🙈

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s