Sju av Tuas misstag, del 5: För enkel intrig

För en bakgrund till denna serie med skrivtips, läs här. Tipsen baserar sig på listan ”Nybörjarens 7 vanligaste misstag” (text: Elizabeth Sims, publicerad i tidningen Skriva nummer 3 2016).

Vid förra veckans tjänsteresa till Stockholm visade sig vädret från sin bästa sida och jag tog en promenad genom Gamla stan. Jag älskar att känna historiens vingslag, fast just här på Stortorget (platsen för Stockholms blodbad år 1520) får jag rysningar när jag föreställer mig hur blodet flöt över kullerstenen.

5. För enkel intrig

I Skrivas artikel anges att många nybörjarförfattare underskattar komplexiteten i ett romanbygge. Till skillnad från novellen behöver en roman många parallella intriger som håller läsarens intresse uppe.

Hur jag gjorde

Under stora delar av berättelsen befinner sig mina huvudpersoner på resa, ensamma med enbart varandra till sällskap. Detta innebar en begränsning för mina möjligheter att skapa parallella intriger. Lösningen blev att nyttja mina huvudpersoner till max. Jag ville göra deras romans svår, nära nog omöjlig. Kärlek som de inblandade måste offra något för, är starkare än en lättvunnen dito. Ett välkänt knep inom romance är att låta kärleksparet börja som fiender, vilket gör utvecklingen till en romans mer tillfredsställande för läsaren. I tidigt skede la jag mycket tid på att tänka ut vad som stod på spel för Trond respektive Matilda samt hur deras drivkrafter kunde krocka med varandra.

Listan blev lång innan jag var klar och den hjälpte mig att skapa grus i maskineriet genom hela manuset.

Yttre hot/intriger

Ett hett tips: Släng inte in intriger som inte har med huvudberättelsen att göra. Förstärk istället din röda tråd! I mitt fall använde jag bikaraktärer för att lägga käppar i hjulet för mina huvudpersoner. När de flyr Klippvreta blir de jagade av Magnus som är fast besluten att fånga Matilda och återbörda henne till borgen, vilket är hennes värsta mardröm. Ett möte med de förföljande knektarna avslöjar att Matildas älskade bror är i fara, något som får hennes drivkraft att svikta. Trond är lojal mot konungen men inser samtidigt att denne har makt att avgöra huruvida Matilda får leva eller dö, vilket skapar ett svårt dilemma för honom. Sårad av hans avståndstagande flörtar Matilda med en dräng, eftersom hon minns hur svartsjuk hon själv blev när Trond uppvaktades av en glädjeflicka. Besöket i oasen Solängen gestaltar det liv Trond egentligen strävar efter. När Tronds vän Henrik hittar kärleksparet tillsammans råkar Henrik trampa på en av Matildas ömma tår: den skam hon känner över att ha svikit löftet till sin bror (att inte komma nära en man).

Ja, även denna lista kan göras lång, men vid det här laget förstår du konceptet. Använd såväl bikaraktärer som miljöer för att väva dina intriger till en stark och sammanhängande tråd genom berättelsen!

Det röda huset vid Stortorget har 92 vita stenar, en för varje person som avrättades i Stockholms blodbad.
Enda gången jag känner mig hemma i en storstad är där jag kan färdas bakåt i tiden. Mårten Trotzigs gränd, den smalaste gatan i Sverige. Mårten blev borgare i Stockholm 1595.
Jag avslutade min historiska vandring i Gamla stan på Järntorget med en tidstypisk öl (nä, det är lögn, men låter bra) samt en modern och ljuvlig pasta. Restaurang Tre Valv. Inomhusmiljön andas 1400-tal och gör mig lycklig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s