Bokserier har ju blivit rätt populärt. Vad är din inställning till serie-idén? Är det något för dig?

Per: Jag gillar den tanken. Om man skriver en bok som folk gillar så har man väl på ett sätt en moralisk skyldighet att fortsätta, att fördjupa sina karaktärer och låta läsaren komma ännu djupare i det du vill säga i boken. Så jag är ett stort fan av serier, men kan också se charmen i att börja på ny kula med varje manus och skriva helt olika grejer.

Emma: Jag gillar serier om det är skickligt gjort och finns en bra idé med varje bok.

Victoria: När jag skrev Härifrån tänkte jag aldrig att det skulle bli en uppföljare. Jag kände mig färdig med Vresta och karaktärerna när jag hade satt punkt. Men ungefär samtidigt som boken gick till tryck började scener dyka upp i mig, karaktärerna ville berätta mer, de var inte alls redo att gå in i evigheten, så jag kände mig tvungen att lyssna och ta reda på var de befann sig och vad de hade att säga. Kanske blir det en färdig bok av det, och i så fall blir det ju någon sorts serie om Vresta, jag vet inte riktigt än, men det ska bli spännande att ta reda på.

I övrigt är jag väldigt imponerad av författare som planerar en serie redan från början och som kan se så långt fram, plantera trådar som löper genom flera böcker och får sin upplösning på slutet! Jag tror inte jag hade fixat att vara så strukturerad. 

Tua: Eftersom jag skriver en trilogi (trots att jag ursprungligen bara tänkt skriva en bok) så får man nog säga att jag helhjärtat nappat på idén. Fördelen som författare att är att jag redan känner mina huvudkaraktärer, något som jag har stor nytta av i bok 2 och 3. Jag har dessutom möjlighet att breda ut storyn utan att behöva skriva en enda tegelsten. Som läsare älskar jag serier där jag får återförenas med karaktärer som känns som vänner. Maria Gustavsdotters historiska serier om Prästdöttrarna och Gertraud är favoriter där jag verkligen känner mig nära perspektivpersonerna. Jag har sett fram emot varje ny bok och nu saknar jag karaktärerna eftersom serierna är avslutade.

Samuel: Som läsare är det ju skönt och ganska friktionsfritt med bokserier. Skulle jag själv vilja skriva en? Ja, kanske. Men det skulle nog vara en enorm utmaning. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s