Vad vill du säga med din debutbok? Vilken är subtexten eller den ”moraliska läxan” du vill förmedla, utöver en gripande handling?

Emma: Att man inte måste vara perfekt för att vara värd att älskas. 

Victoria: Jag fick ju skit i en recension för mitt “dallrande patos”, så jag har funderat en hel del på det där i efterhand. Mitt mål var aldrig att servera någon sorts moralkaka, det är ju inte så gott, men samtidigt vill jag ju säga något av betydelse, annars kan jag lika gärna vara tyst.

När jag skrev Härifrån var min utgångspunkt att jag ville ge en röst åt personer som Ozzie, som inte har någon. Jag ville förmedla en bild av hur ensamheten och utanförskapet kan kännas, men också att det finns hopp. Sedan ville jag väl också säga någonting om förhållandet mellan förövare och den som är utsatt, att det inte alltid är svartvitt, jag tror att det ofta är mer komplicerat än så. Och såklart hur svåra och snåriga familjerelationer kan vara, hur tystnaden äter sig in i en. Såren efter frågorna som aldrig ställs. Hur man ska förhålla sig till sitt sociala arv … Oh, no, hör ni ljudet av patosklumpen som kommer dallrande?  

Tua: Jag läser för att svepas bort till andra tider och världar och därför har min ambition varit att erbjuda mina läsare samma sak, dvs eskapism i positiv bemärkelse. Det går säkert att utläsa moraliska budskap ur berättelsen men det överlämnar jag åt läsaren.

Samuel: Jag har inte haft någon sådan ambition, i alla fall inte på ett medvetet plan. Mitt syfte har snarare varit att underhålla, att låta läsaren strykas med- och mothårs i några timmar och att skapa något slags stämningsläge som man i bästa fall sugs in i och längtar tillbaka till.

Per: Att vi människor är mer lika varandra än vi tror. Att det inte är en viss sorts människa som fastnar i kriminalitet utan att det kunde ha varit du och jag också, om förutsättningarna varit annorlunda. Vi vill gärna distansera oss från människor som gjort hemska saker genom att kalla dem ”mördare” eller ”monster”, men det finns alltid en anledning bortom moraliska karaktärsdrag som förklarar vad som hänt (men kanske inte ursäktar det). Jag hoppas att den poängen kommer fram i min debut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s