Hur har du gjort för att hitta din egen författarröst?

Tua: Jag tror inte jag har någon, åtminstone inte för mig som författare. Däremot har jag hittat den stil jag vill skriva Konungens-trilogin i. Om jag ger mig på en helt annan berättelse i en annan genre kommer jag behöva mejsla fram en annan röst.

Samuel: Min största utmaning var vad som skulle berättas, inte hur. Sen krånglade jag även en del med ”rösten” eller stilen i början, tills jag kom över tröskeln och fick lite sprutt på det hela. Jag har nog nästan bara ett sätt att skriva: Ganska koncist, ganska ålderdomligt, ganska utmejslat. Som läsare har jag höga krav och ont om tålamod; jag uppskattar klarhet, enkelhet (särskilt skenbar sådan), hög densitet, intellektuell hederlighet, musikalitet. Därför strävar jag också ditåt i mitt eget skrivande.

Per: Oj, nu känns det som att jag glömt göra läxan. Svaret är “ingenting”. Jag vet inte ens om jag har en författarröst. I början tänkte jag mycket på mitt språk, försökte få det att låta smart och snyggt, men testläsarna tyckte bara jag gjorde mig till och krånglade till det. 

Emma: Jag vet när det känns “rätt” – när en formulering man har grunnat på ett tag plötsligt sitter. I det tror jag författarrösten finns. Man kan inspireras av andra och genom att läsa mycket hittar man fler sätt att uttrycka sig på, men för att hitta sitt eget, unika uttryck måste man leta inåt och även lita på att det som känns rätt också är rätt.

Victoria: Jag har slutat att bry mig så mycket om vad alla andra tycker och istället börjat skriva på det sätt jag vill, precis så som orden kommer naturligt. Men för att våga göra det så har jag såklart övat, övat, övat, tagit till mig av skrivregler och allmänna tips, för att sedan sålla bland dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s