Hur länge är man debutant?

Jag släppte min bok Bakom Försvarsmaktens stängda grindar 2020 och visste nog inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Kanske borde jag vetat att oavsett vad jag förväntade mig så skulle det inte bli så. Jag trodde att jag hade gjort det största jobbet genom att skriva boken men där hade jag fel. Eftersom mitt förlag var ganska litet fick jag jobba väldigt mycket för att nå ut med min bok själv. Jag levde på mottot
”om ingen vet om den, är det ingen som köper den”. Så jag började göra listor på vem som skulle kunna vara intresserad av att skriva om boken, sen var det bara att börja ringa runt.

Ärligt talat trodde jag nog att fler skulle vara intresserade att läsa den. Den var ju trots allt både en deckare och delvis en självbiografi, där 90% var sant och 10% påhittat. Jag menar vem vill inte läsa om hur det är att vara ensam tjej i försvaret? Vem vill inte få en inblick i försvaret samtidigt som man får möjligheten att följa ett mord? Men under den här tiden insåg jag att min bok hade ett så mycket större djup. Sättet vi behandlar varandra på. Det är inte bara i försvaret utan på många arbetsplatser runt om i världen där attityden mot varandra inte är ok. Man säger ord och meningar till varandra som sätter sig på djupet. Detta är något som borde uppmärksammas mer. Många lider i det tysta med psykisk ohälsa som tyvärr ofta bottnar i hur man behandlar varandra. Uttryck som ”vad tänkte du när du satte på dig den där tröjan” kan ge djupa och bestående men för den som får höra det dag ut och dag in. Detta tål att tänkas på.

När jag började ringa runt kan jag säga att 80% var rena nej men sen fanns där de där 20% som faktiskt tyckte den var intressant och skulle kunna tänka sig att skriva om den. Det gäller att leva på de där 20% och göra det bästa av det man får. Det blev faktiskt några artiklar i både lokaltidningar och Expressen och ett avsnitt i P3 verkligheten.

Mitt absolut bästa tips är att inte vara rädd för att synas. Marknadsföring tror jag absolut är avgörande för hur en bok säljer. Tyvärr är det också det absolut svåraste att just marknadsföra sig själv och sin bok. Lite som när man är på en arbetsintervju. Man måste tro på sig själv och på sin bok, annars lyser det igenom. Frågan är då hur länge är man debutant? Är det ett eller två år? Eller är det tills man släpper nästa bok? Vad händer då om man aldrig släpper en andra bok? Om man släpper en bok i en annan genre blir man då debutant inom den genren istället?

Som debutant blir man direkt satt i ett eget fack. På gott och ont som med allt. Man jämförs med alla andra som också är debutanter men också med de stora författarna som inte längre är debutanter. Lever man som debutant upp till de etablerade större författarna?

Jag önskar att jag hade njutit mer av att vara debutant och fokuserat mindre på vad alla tycker eller hur mycket man säljer. Men det är lätt att vara efterklok. Därför vill jag tipsa er andra som är debutanter och just nu precis som jag sitter där och jämför er med alla andra. Sluta! Njut av det du presterat och att din bok faktiskt har blivit tryckt och att det är ditt namn som står på den. Kanske säljer den som smör av sig själv annars är tipset att kämpa på. Prata om den med dina vänner och bekanta, lägg upp bilder om den på instagram och ring runt till de tidningar som skulle vara intresserade av att skriva om din bok. Men det viktigaste av allt, ge inte upp, tro på dig själv och på din bok. Lycka till.

Hälsningar Angela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s