Overklighet och attack

Det tar inte många minuter att gå från Stockholms central till Gamla stan. Men inför ett viktigt möte måste man ju vara ute i god tid. Så när jag närmade mig Kaunitz-Olssons lokal på Lilla Nygatan var det 40 minuter kvar tills vi skulle ses. 40 timslånga minuter av planlöst vandrande upp och ner längs gränderna, förbi ovetande turister som njöt av vädret och åt glass, som om det var en helt vanlig dag.

Overklighetskänslan var mycket påtaglig när det äntligen var dags att kliva över tröskeln och möta männen bakom Kaunitz-Olsson. Kaunitz och Olsson. 

Jag försökte låta bli att säga något som skulle paja alltihop. För det var tydligen sant: De tyckte om manuset och ville att vi skulle göra en bok av det. 

Jag såg ingen anledning att vänta ut resten av förlagen. Jag ville tuta och köra.

NU

En okänd kvinna i 70-årsåldern befinner sig på rätt plats i bokhandeln. Dags för ännu en oöverlagd attack. Jag glider fram och säger ”Den här vill jag verkligen rekommendera”, medan jag knackar med toppen av pekfingret mot framsidan av min bok – inte för snabbt, det hade verkat desperat, inte heller alltför långsamt, det hade kunnat uppfattas som hotfullt. Nej, det är en organisk knackning. Otvungen. Sofistikerad och samtidigt folklig.

Jag har hennes fulla uppmärksamhet. Nu släpper jag fram ett somrigt, livsbejakande leende och säger ”Det är jag som har skrivit den!”. Damen rycks med i glädjeyran, strålar med hela sitt pillemariska ansikte.

”Ja, då förstår jag att du rekommenderar den!” säger hon. Skämtsamt, utan sarkasm eller kyla i rösten. Vår jargong är lika varm som färsk.

Milt men hastigt seglar jag nu ut ur bokhandeln. Allt annat vore vansinne. Kvinnan ska inte behöva ha mig hovrande i bakgrunden medan hon fattar sitt beslut. 

Jag vill att hon ska minnas mig som en harmonisk virvelvind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s