Jag vill ju inte störa, men …

Hur når man ut som författare? Var ska man lägga krutet? Konto på instagram, tävlingar, signeringar, blogg, vad funkar?

Cassandra Brunstedts bok en enkel till Indien läste jag under en härlig semestervecka. Boken är för övrigt i final till Årets feelgood 2022.

Det är populärt med tävlingar både på facebook och instagram där vinsten är en bok. Jag har själv haft ett flertal, men undrar varje gång om det är bortkastade pengar, eller om det ger något, oklart vad. Hur många tävlingar bör man ha? I vilka forum? Varför har man det? Missar man inte några försäljningar genom det? Eller är det en naturlig del av marknadsföringen? Borde kanske förlaget rent av sponsra tävlingen med böcker? Jag vet att en del gör det.

I samband med att Cassandra Brunstedt skrev om sin debutbok i den härliga facebookgruppen Feelgoodfredag vann jag En enkel till Indien. Jag hade alltså viss kännedom redan om både boken och författaren när jag öppnade paketet med den fina, inbundna boken, med en personlig hälsning i.

Jag var nyfiken på Indien och såg fram emot att lära mig mer om yoga så jag avsatte en speciell semestervecka enbart för den här boken. Det är en särskild känsla att hålla i en tjock och härlig, inbunden bok när man som jag mestadels läser böcker på mobilen.

Eftersom boken är så fin lägger jag upp en bild på instagram och taggar Cassandra. Jag skriver att det är svårt att hitta tiden. Boken följer med mig till stranden, men kommer hem igen oöppnad. Inte har jag en tanke på att hon ska svara, men det gör hon.

Och det är då som jag förstår poängen med att vara aktiv på sociala medier. Att det är en liten gåva varje gång man skickar ett hjärta, en hälsning eller en tanke. Att läsupplevelsen förändras och fördjupas genom den kontakten. Jag känner ett plötsligt behov av att diskutera boken med Cassandra, för när jag väl börjar läsa sveper jag de första 60 sidorna på en gång. Jag har, precis som både författaren och huvudpersonen, jobbat på en hektisk redaktion och det är mycket igenkänning. Jag postar en händelse som Cassandra svarar på. Och då kan jag inte låta bli att skicka ett meddelande. Jag håller det kort och positivt, men egentligen vill jag bjuda henne på lunch så vi kan diskutera boken mer ingående.

För varje nytt kapitel jag läser hejdar jag impulsen att skriva ett meddelande till Cassandra. Jag vill ställa frågor, berätta om mina tankar och jag inser att det finns både fördelar och nackdelar att som författare vara så tillgänglig. Hur ska man hinna skriva fler böcker om man behöver lägga tid på att interagera med läsare? Det kan hända att man har tid med det vid debutboken, men skriver man fler böcker och får många läsare, då kan man säkert lätt känna sig uppslukad av sociala medier. Och samtidigt är det ju så härligt att få den där kontakten. Spontana kommentarer, hejarop och uppskattning. Det gäller nog (som vanligt) att hitta balansen, det som funkar just för sin egen del. Det skulle vara intressant att ta del av era tankar, antingen i bloggen eller på instagram. Hur tänker ni kring läsarkontakten på sociala medier?

En reaktion på ”Jag vill ju inte störa, men …

  1. Jag tror på ringar på vattnet. Jag tror precis som du skriver att vi som är aktiva bland författare på sociala medier hjälper varandra att synas. Win/win. Även om vi inte har möjlighet att läsa alla författarkollegors böcker, så kan vi peppa och stötta ändå.

    Vad som ger mest försäljning är en svårare fråga. Det är precis som du skriver också en fråga om vem jag är som författare och hur jag vill arbeta. Älskar jag att skriva? Ja! Älskar jag att sälja min bok? Inte alltid lika självklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s